2010. 11. 02.
Ihletett ingerültség (Depths of Depravity: Inspirritation)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Igazán elkényeztetve érezheti magát idén minden hazai underground zenekar drukker. Nívós hanganyaggal jelentkezett a Bloodiest, a Nadir, a Limb For A Limb, a Csejtey, a Kill With Hate, a Torzz (†), a Vérzivatar, vagy a Kolp, a Krampüs és a Drünken Bastards, a Tyrant Goatgaldrakona, vagy a Mörbid Carnage. S ráadásul még november végén érkezik az új Gutted. A Depths of Depravity új hanganyaga szintén a csúcson leledzik, RIP egészen padlót fogott tőle.  

2006-ban jelent meg a hazai death metal szcéna reményteljes zenekarának, a 2000-ben a Brutal Masturbationből alakult mosonmagyaróvári – Suffocation ihletésű – Depths of Depravitynek legutóbbi, második albuma. Most, 4 és fél év elteltével az egri illetőségű Terranis Productions összefogott a New York állambéli extrém (belezős) muzsikákra szakosodott – szintén – egyszemélyes lemezkiadóval, a Sevared Recorsszal, s első körben 1000 példányban adták ki a DoD harmadik 8 számos, kb. 35 perces játékidejű Inspirritationre keresztelt lemezét.

A csapat felállásában az előző lemez óta változás történt: a basszusgitárosi poszton Menyhárt Zsoltot Gurdon Csaba váltotta.

Ám nem ez a legnagyobb léptékű változás. A zenekar eddig is leginkább a komplex, technikás, ugyanakkor brutális muzsikák mellett tette le a voksát, de most minden előzőnél összetettebb, tört ritmikájú, frazonírozott, progresszív irányba lépett tovább (ahogy ez már az Insensible Extinct Mechanical World esetében is megfigyelhető volt) – a Gorguts, valamint hozzá csatlakozó Dysrhythmia tagok külön is, valószínűleg jó összehasonlítási alap(ok) (sic!).

De mielőtt tovább próbálkozom írásba rögzíteni a hanganyag sajátosságait, nagyon is szembeötlően kínálja magát a hanghordozó vizuális komponense. A tekintetet vonzó artworköt Jacsó Balázs tervezte és kivitelezte. Az ő nevéhez fűződik az előző DoD lemez borítója is, de – hogy csak a magyar zenekarokat említsem – dolgozott a Cadaveresnek, a Bloodiestnak, a Maledictionnek, ahogy a Mörbid Carnage Night Assassinsének is ő készítette a frontborítóját.

A szellemes címadás (inspiration – spir(r)it – irritation) a materialitást is előhívta, így a Földanya és női testiség összekapcsolása kiemelt figyelmet kapott a grafikus részéről. De nagyon tetszetős megoldás a hátsó-belső borító és a CD-matrica kettősének sötét vs világos/fényes kettőse is.

A nyitó Destroying Everything rögtön az egekbe nyomja az ember adrenalinszintjét, letaglóz gyorsaságával, a későbbieket is megalapozó mélyrehangoltságával, sűrű tempóváltásaival. Jakab Péter orgánuma csöppet sem kopott meg, hörög-morog, hangja a hazai színtéren jellegzetes, sajátos. Csattogó basszus, bonyolultnak tűnő ritmikák (a dobos Gregus Dávid segédletével), ugyanakkor végig a gitáré, Spirk László játékáé a fő- és meghatározó szerep. Atheist, Cryptopsy és más elvetemült zúzós kompozíciók barátainak nagyon is javallott hangpróbálkozni: a DoD alaposan kitanulta hogyan ötvözhető a dinamika a brutalitással és a néha atonális (dísz- és disz)harmóniákkal, akár még egy Slayert idéző motívumból kiindulva is (Feathers).

Az album mindegyik tétele kiváló szerzemény, ám a viszonylag rövid összjátékidő ellenére az intenzív hangélmény jócskán igénybeveszi a hallójáratokat és az idegsejteket. Korántsem simogató dallamok, hanem érdes és zaklató gitárvijjogással kombinált dörmögő zakatolás jellemzi a mindösszesen is a műfaji hagyományokat tisztelő csapat teljesítményét. A Gutted, az Age of Agony, a Masquim Xul (†), a Din-Addict (†), a Carbon Cage (†), vagy legutóbb a Slytract minőségileg kiugró anyagai mellett a helye, s nemzetközi mérce szerint sincs okunk panaszra.

RIP

Az új lemez 3 száma meghallgatható a zenekar myspace oldalán; aki pedig az élő hangzásukra is kíváncsi, a V. Saturday of Suffering fesztiválon december 11-én Budapesten a Dürer-kertben szem- és fültanúja lehet a DoD föllépésének.

Depths of Depravity: Inspirritation
(Terranis Productions & Sevared Records, 2010)
www.myspace.com/depthsofdepravity
www.nagash793.extra.hu
www.terranisproductions.com
www.sevared.com


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés