2010. 12. 26.
EGOLISTA – RIP szerint a... 2010-es év lemezei közül pár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Rengeteg lemez jelent meg idén is. Számosat meg is hallgattam belőlük. Egyszer-kétszer. Jóval kevesebbet többször. Ez az év sem volt jobb vagy rosszabb a megelőzőeknél a zenei produktumok terén. Igazán kiemelkedő alkotásról azonban nem tudok említést tenni. Az biztos, hogy a jövőben is az albumszerű kiadványok mentém kívánom hallgatni a zenét, s nem az új piaci viszonyok diktálta számonkénti net-megjelenéshez alkalmazkodva. Böngéssz tovább!    

Az ember mindig jegyzetel, cetlikre, sajtpapírra, füzet- és lapszélekre, rendszeresített határidőnaplóba. Jómagam is föl szoktam jegyezni a fanzine-ekben, magazinokban, a netes portálokon előrejelzett lemezmegjelenéseket: tudjam, mit mettől lehet beszerezni. Így volt ez régóta, de a tollal áthúzott, kipipált, tehát már birtokbavett album címét tartalmazó listákat mindig kidobtam, nem őrizgettem év végéig, akkor bezzeg a nagy listakészítési hevületben újra át kellett „lapozni” az év folyamán beszerzett lemezeket, kifejezetten a folyó évi megjelenéseket szortírozva. Számítva most a blogon való összesítés önkényszerére: első alkalommal vezettem precízen és őriztem meg a listát a megjelenésekről.

Listát írni jó, szeretünk. Ha másra nem, legalább a másokét böngészve kiegészíthetjük a sajátunkét. Meg persze arra is jó, amolyan számvetésként, hogy pl. jelen esetben a zenei ízlésünkről gondoltakat összevessük a tényekkel. Tényleg nem hallgatunk szintetizátoros zenéket? női vokalistákat? kínai folklórt? stb.

Most statisztikázni fogok egy kicsit, hátha kijön valami nem várt.

159 2010-es zenei kiadványt gyűjtöttem be idén. Ez 5-tel kevesebb a listámra felkerülteknél: Sajnos a Trouble két korábbi koncertfelvételét, a Nunslaughter két splitjét és a lengyel Merciless Death visszatérő nagylemezét nem sikerült még beszereznem. A gyűjteménybe beletartozik két újrakiadás is: a Slayer 1995-ös videójának DVD-kiadása, illetve a Thy Catafalque 2004-es Tűnő Idő Tárlatának digipackes megjelenése.

A legtöbb engem érdeklő kiadvány 2010-ben tavasszal, áprilisban jelent meg, szám szerint: 27. Január és december egyaránt 5-tel zárt. Kiemelkedő volt még a szeptember 25-tel.

A kiadványok fajtáját tekintve: EP (16); DVD (8) – ezek persze koncertfelvételek is; feldolgozás lemez (4); demo (4); kislemez (1); válogatás (4); split (2), a többi nagy-, sorlemez.

A kiadványok – zenekarok – előadók nemzetiségét tekintve:

      1. US (65)
      2. H (35)
      3. S (12)
      4-5. N, D (7)
      6. GB (6)
      7. CH (4)
      8-11. I, F, CAN, BRA (3)
      12. DK (2)
      13-21. IZR, IRL, AUS, BY, LV, MD, RP, J, NL (1)

Az Egyesült Államok zenekarai vezetnek, de a magyar teljesítmények iránti figyelem is messze kiemelkedő részemről, kár, hogy ezt nem igazolják vissza a teljesítmények. A svédek dupla annyi jelenléte a britekkel szemben sem új tendencia. A norvég, német közepes ittlét érdekes. A kontinensek viadalában Európa vezet (77), Amerikával (71) szemben még a brit szigetek nélkül is, Ázsia és Ausztrália alig reprezentálva, Afrika egyáltalán nincs jelen.

A zenék műfaját tekintve: egyértelműen a progresszívnek tekinthető death, thrash, doom bandák élveznek előnyt nálam, de a legtöbb kedvenc általában hibrid, azaz éppen zenei műfaj tekintetében nem homogén.

Hát, nagy meglepetések nem értek, ugyanakkor elképesztően magas számnak tartom ezt a 159-et, hiszen kb. ennyi lehet a megszerzett, nem 2010-ben kiadott, de ez év alatt beszerzett egyéb lemezek száma is: ez némi felületességre enged következtetni a zenehallgatás terén, hiszen ilyen nagy dömpingben, képtelenség számtalanszor meghallgatni egy albumot, elmélyülni benne. S valóban, a nagyját 1 vagy 2 alkalommal füleltem meg, ha nem hatott akkor, nem vesztegettem az időmet, illetve finomra hangolva: későbbi próbálkozásig jegeltem. Amik viszont a listákra kikerültek, azok nagyobb figyelmet kaptak. Lássuk végre!

LEGJOBB KÜLFÖLDI EXPERIMENTÁLIS FÚZIÓS ALBUM
Shining (N): Blackjazz

A norvégok, akiket az AHA is komált. Kiemelkedő teljesítmény, olyan mintha az AE Bizottság 30 évvel ezelőtti erudíciója köszönne vissza mai köntösben. Nem lehet mindennap hallgatni, fizikálisan is megterhelő, de le a kalappal! Ha megjelent volna, csupán a Fredrik Thordendal’s Special Defects második lemeze szorongathatta volna meg…




LEGJOBB KÜLFÖLDI SZÓLISTA ÉNEKESNŐ(S) ALBUM
Julie Christmas (US): The Bad Wife

A Made Out Of Babies koncertje pár éve az A38 tetőteraszán maradandó élmény volt. Az énekesnő a pihenőszakaszokon sem pihen, ezúttal szólólemezre énekelt egyéni hangján és stílusában.







LEGJOBB MAGYAR (ÉNEKESNŐ(S)) POPALBUM
Anna and the Barbies: Gyáva forradalmár

Ha Pásztor Anna teljesítménye visszhangot találna külföldön, minimum Gwen Stefani szintű dívaként tisztelnék széles egy világban. Így viszont nekünk kell nagyon megbecsülnünk!








LEGJOBB MAGYAR ALBUMOK
-1. Thy Catafalque: Tűnő idő tárlat (2004) – újrakiadás
0. Room of The Mad Robots: Mechanical Sound Empire (2009)
Depths of Depravity: Inspirritation
Drünken Bastards: Horns of The Wasted
Grand Mexican Warlock: Aeons
Gutted: Mankind Carries The Seeds Of Hell
Mörbid Carnage: Night Assassins

A Slogan 1994-es Voluntary Swoonja (melynek megjelenésének napján adta utolsó koncertjét a banda; a részleges és ideiglenes? újjáalakulás előtt) óta nem volt példa, hogy egzisztenciális érdemben hatott volna rám magyar zenekar zenei produktuma, így inkább a választott műfajban elért teljesítményszintet értékelem. A ROTMR lemeze bár tavalyi, de januárban szereztem be, és így az év lemez nálam. A Mörbid Carnage old school thrash metalja, a Depths of Depravity komplex death-je, a Drünken Bastards punkos káosz-thrashje sokszor késztetett, hogy a lejátszóba csúsztassam albumaikat. A Gutted 5 és fél év után november 30-án jelentette meg 3. lemezét – orosz kiadónál –, amely dec. 23-án ért el hozzám, azóta sokadjára hallgatom, kiváló munka, még ha a banda 3 fősre is fogyatkozott. A Grand Mexican Warlock bár hivatalosan december 16-án jelentette meg első albumát, sajnos ezidáig beszerezhetetlen volt, így a myspace alapján értékelem ezt az izgalmas alkotást.

LEGJOBB KÜLFÖLDI ALBUMOK
      0. Slayer: World Painted Blood (2009)
      1. Melvins (US): The Bride Screamed Murder
      2. Stone Sour (US): Audio Secrecy
      3. James LaBrie (US): Static Impulse
      4. Volbeat (DK): Beyond Hell/Above Heaven
      5. Apocalyptica (FIN): 7th Symphony
      6. Black Mountain (CAN): Wilderness Heart
      7. Danzig (US): Deth Red Saboath
      8. Enslaved (N): Axioma Ethica Odini
      9. The Shadow Theory (US, S, GB): Behind The Black Veil 
      10. Ghost (S): Opus Eponymous

A Slayer lemeze, mely 2009. november elején jelent meg, nemcsak a tavalyi év csúcsalkotása számomra. A legtöbbet Arayáék albumát hallgattam idén – ez tuti. A Melvins 20. sorlemeze olyan felszabadító energiákat közvetít felém, ami nem sok zenei produkcióról állítható. Az alkotói szabadság maximumának lehetősége sejlik föl őket hallgatva. Corey Taylor és James LaBrie is nagyot alakított az idén. A Volbeat önismétlő lemeze pedig csupán jó hallgatnivaló, ami önkéntelenül bekívánkozik a lejátszóba, bulizene, nem több. Az Apocalyptica kezdeményezőkészsége és -képessége szintén méltányolandó, ráadásul számos elementáris pillanattal ajándékozott meg. A Black Mountan új lemeze talán egy hajszálnyival kevésbé tetszik, mint elődje, de ez a megelőzöttség tapasztalatának tudható be. Danzig papa albuma nosztalgikus felhangokat gerjeszt, ezt is díjazom, az Enslaved nagyívű vállalkozása csodaszép, újabb és újabb érdekes momentumokat tár föl minden egyes meghallgatáskor. A The Shadow Theory mintha a Psychotic Waltz újjáalakulását vetítette volna előre. A Ghost pedig a retró maga.

 

A többi elképesztően differenciált kategóriák díjazottjait (nagyjából) kommentár nélkül közlöm.

LEGJOBB KÜLFÖLDI DOOM/STONER/PSYCHEDELIC ALBUMOK
1. Karma To Burn (US): Appalachian Incantation + Cat Got Our Tongue
2. Place of Skulls (US): As A Dog Returns
3. High on Fire (US): Snakes for the Divine
4. Grand Magus (S): Hammer of the North
5. Spiritual Beggars (S): Return To Zero
6. Sahg (N): III
7. Firebird (S): Double Diamond

LEGJOBB KÜLFÖLDI AKUSZTIKUS SZÓLÓLEMEZ
      Wino (US): Adrift

LEGJOBB KÜLFÖLDI INSTRUMENTÁLIS SZÓLÓLEMEZ
      Marc Rizzo (US): Legionaire

LEGJOBB KÜLFÖLDI ROCK SZÓLÓLEMEZ
      Slash (US): Slash

LEGJOBB KÜLFÖLDI DEATH ALBUMOK
1. Immolation (US): Majesty and Decay
2. Diabolic (US): Excisions of Exorcism
3. Godless Rising (US): Trumpet of Triumph
4. Grave (S): Burial Ground
5. Insidious Disease (GB): Shadowcast
6. Malevolent Creation (US): Individous Domination








LEGJOBB KÜLFÖLDI THRASH ALBUMOK
1. Soulfly (US): Omen
2. Death Angel (US): Relentless Retribution
3. Hellish Crossfire (D): Bloodrust Scythe
4. Mekong Delta (CH): Wanderer on the Edge of Time
5. Sodom (D): In War and Pieces









LEGJOBB KÜLFÖLDI HEAVY METAL ALBUMOK
1. Iron Maiden (GB): The Final Frontier
2. Motörhead (GB): The Wörld is Yours
3. Scorpions (D): Sting in the Tail
4. Accept (D): Blood of the Nations
5. Darkthrone (N): Circle the Wagons










LEGJOBB KÜLFÖLDI HARD ROCK ALBUM
      Black Country Communion (US): Black Country

LEGJOBB KÜLFÖLDI KONCERTALBUM
      Wino (US): Live At Roadburn 2009

LEGJOBB MAGYAR KONCERTALBUM
      Mystery Gang: Live and Wild

LEGJOBB KÜLFÖLDI (ÖN)FELDOLGOZÁSALBUMOK

      1. Amorphis (FIN): Magic & Mayhem – Tales From The Early Years
      2. Suicidal Tendencies (US): No Mercy Fools! / The Suicidal Family
      3. Six Feet Under (US): Graveyard Classics III.
      4. Necrodeath (I): Old Skull

LEGJOBB MAGYAR VÁLOGATÁSALBUM
      Blind Myelf: Szumma







LEGJOBB KÜLFÖLDI BLACK FILMZENEALBUM
      Dimmu Borgir (N): Abrahadabra

LEGJOBB MAGYAR DVD
      Special Providence: Something Special

LEGJOBB KÜLFÖLDI DVD-k
0. Slayer (US): Live Intrusion (1995) – újrakiadás
The Big Four (US): Live From Sofia, Bulgaria
While Heaven Wept (US): Triumph: Tragedy: Transcendence – Live At The Hammer Of Doom Festival
Opeth (S): In Live Concert at the Royal Albert Hall

A Primordial All Empires Fall kiadványa kicsit csalódás, nem adja viszont egyáltalán az élőben tapasztalható varázst. Az írek és a WHW is föllép a tervek szerint a június eleji csillebérci metálfesztiválon. Persze gyaníthatóan mindkettő délután kb. 40 percben. Ha már most tudnám, hogy ősszel egy önálló klubbuli erejéig újra eljönnének, fikarcnyit sem érdekelne az említett fesztivál…




LEGJOBB KÜLFÖLDI EP-K
1. Kusudama (BY): Jazz Tv
2. Cynic (US): Re-Traced
3. Samael (CH): Antigod
4. Triptykon (CH): Shatter
5. Beneath The Massacre (US): Marée Noire
6. Nunslaughter (US): Black
7. Violator (BRA): Annihilation Process







LEGJOBB METALLICA KONCERT EP-K
      Six Feet Down Under
      Six Feet Down Under Part 2.
      Live At Grimey’s

LEGJOBB KÜLFÖLDI SPLIT
      Harvestman – Minsk – U.S. Christmas (US): Hawkwind Triad

LEGJOBB MAGYAR EP-K
      1. Tyrant Goatgaldrakona: Sign of Moloch
      2. Torzz: Assimilate to a Particular Paradise
      3. Csejtey: The Unnameable
     
4. Kill With Hate: Evolution of the Beast

Az Angertea EP-je már nagyon várva várt, komoly esélyt adtam volna nekik, de január végére tolták át a Distrust megjelenését.

LEGJOBB MAGYAR KISLEMEZ
      Funebre: Hail Hunderground Vol. 2.

LEGJOBB MAGYAR DEMÓK
1. The Last Ride of Dead Kings.
Hungarian Demo Songs From 1991-1995
2. Limb For A Limb: Meat 2.0
3. Krampüs: Perverted and Sadistic

Az Oral Climax 5. számával, de külön is be lehet szerezni a Neverheard Distro. kiadványát, mely olyan magyar zenekarok régi demóinak antológiája, mint az Unfit Ass., a Misty Fate, az Intense Agonizing, a Barbed Wire, a Subject, vagy az Extreme Deformity. Összesen 17 zenekar egy-egy dala található az összeállításon. A disztrót vezető Káger Balázs a jövőben is megajándékoz bennünket hasonló underground kiadványokkal: februárban az Unfit Ass. és az Extreme Deformity korábban CD-n meg nem jelent anyagait teszi hozzáférhetővé remasterizált változatban! Nagyon szívesen venném az Undertaking klasszikus demóját is, a Barbed Wire 2 kiadványát, vagy a Mirror utólagos megjelentetését stb.

LEGJOBB MAGYAR PSZICHEDELIKUS WESTERN ROCKABILLY
      Psycho Mutants: Tango with me

LEGJOBB MAGYAR LEMEZBORÍTÓ
      Anna and the Barbies: Gyáva forradalmár

Ebben persze Delacroix-nak is van némi érdeme…

LEGBORZASZTÓBB MAGYAR LEMEZBORÍTÓK
      Magma Rise: Lazy Stream of Steel
      Wall Of Sleep: When Mountains Roar
      Stereochrist: III

Downerhez hasonlóan, nekem is csalódást okoztak a hazai doom-színtér szereplőinek idei alkotásai. Ráadásul a csomagolásaik borzasztóak. Ebben a Magma Rise jár az élen (Bóta Luca), a másik kettőnek Felföldi Péter követte el az artworkjét. Ez nem ízlés, hanem ízléstelenség kérdése srácok…

Idén 14 alkalommal voltam koncerten, összesen 25 zenekart hallgattam/tekintettem meg, a magyar Wasted Struggle-höz kétszer is szerencsém volt, de egyik alkalommal sem győztek meg. Január, április, május és június hónapokban egyáltalán nem látogattam koncerteket. Viszont júliusban tetőztem, akkor 5-ször, novemberben 3-szor, a többi hónapban 1-1 alkalommal. Magyar zenekart 14-et, egyesült államokbelit 6-ot, két brazilt, valamint 1-1 japán, francia, ausztrál és brit formációt figyeltem a közönség soraiból. A koncerthelyszínek közül a Dürer-kertben és az A38-on fordultam meg a legtöbbször. A nagyon vártak közül a Suicidal Tendencies és a Shrinebuilder még csak föl sem került erre a listámra.

A JÓ HANGULATOMAT LEGJOBBAN ELŐHÍVÓ KONCERTEK
      1. Violator (BRA) Plunging Into Annihilation Euro Tour 2010
          – július 4., Budapest, Mappa Club
      2. Mono (J) – február 22., Budapest, A38
      3. Watch My Dying, Room of the Mad Robots
        
– július 22., Budapest, A38 tetőterasz
      4. Blind Myself – július 27., Budapest, Zöld Pardon
      5. Psycho Mutants – szeptember 15., Budapest, A38 tetőterasz

A 2011-es év tekintetében: már megvásároltam az Overkillre, a Death Angelre és a Kyuss Lives!-re a jegyet. Nagyon várom az újjáalakult Swans május 18-i trafóbeli koncertjét is.

Az április 8-i Megadeth/Slayer budapesti arénabeli koncertjét a 13.900 Ft-os belépőjegy miatt nem várom annyira, sőt, mélységesen fölháborodtam a kapzsiság ezen apoteózisán.

Magánügy persze, ki mire költi a pénzét… én még vacillálok, hogy legkedvesebb zenekarom koncertjére jegyet váltsak-e egyáltalán.

Mindig is egyfajta használati (ön)értékkel láttam el a produkciókat, előadókat, zenekarokat, s nem gondolom, hogy ki engedem használni rajongói lelkesedésemet ilyen túlzott, indokolatlanul felsrófolt árak által. Nem azzal van bajom, hogy nem tudnám kifizetni a beugrót (ki tudnám), hanem azzal, hogy vérlázítóan aránytalanul állapították meg a jegyárat.

Nem ragozom tovább… Talán, ha hasonlóan az egyesült államokbeli koncertekhez, nálunk is csatlakozik egy általam favorizált zenekar… meglátjuk!

Minden kedves olvasónknak élményekben gazdag új esztendőt kívánok!

RIP

Kulcsszavak: lista

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés