2011. 01. 15.
Malacka szellemisége a Tündérgyárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

1999 októberében a Voivod tagjaként már fellépett Budapesten Eric Forrest, de most saját bandájával, az E-Force-szal vendégeskedett csütörtökön Zalaegerszegen a Club Grabowskyban, pénteken pedig a budapesti Tündérgyárban. A kanadai trió előtt a gödi Megazetor és a szegedi/budapesti Mörbid Carnage lépett föl. RIP a fővárosi helyszínen járt, látott, hallott, élvezte a zenét és egy igazán jó underground rendezvényként könyvelte el az estet.      

Nem kell számtantanárnak lenni ahhoz, talán a kezeink tíz ujja is elég, hogy megsaccoljuk, vajon hány fős közönsége lenne Eric Forrestnek és bandájának egy január közepi budapesti koncerten, ha a zenekarvezető 1994 és 2001 között nem a VoiVod soraiban pengette volna négyhúrosát. Nehezen tudom elképzelni, hogy az E-Force lemezeit valaki rendszeresen (vagy akár rendszertelenül) hallgassa, anélkül, hogy ne ismerné Away és társai zenekarát. Én biztos nem tartozom azok táborába, akiknek a Negatron és a Phobos jelenti a VoiVod-kánon origóját, sőt, e jelenségen nem kicsit csodálkozom. Nálam a Killing Technology és a The Outer Limits közti periódus a non plus ultra, az Eric Forresttel felvett lemezeket inkább visszakanyarodásként értelmezem a nyers, pőre, a progressziót és pszichedeliát nélkülöző káosz-thrash irányába, ami a KT előtti időszak lemezeit jellemezte (ha nem is 180 fokos a fordulat, de 160 fokos bizonyára) – aztán hála neki, visszatért Snake az ő utánozhatatlan orgánumával, sőt, még Blackyt is sikerült visszacsalogatni később. Így nem hangozhat meglepetésként, hogy a két magyar formáció fellépése legalább annyi vonzerővel bírt számomra, mint a külhoni csapaté.

Az E-Force koncert – reklámja szerint – Piggy tribute-ként is szolgált, azaz a trió a saját két nagylemezének számain kívül az Eric-kel készült VoiVod lemezekről is előkapott néhányat, sőt, ígéret szerint olyan tételek is elhangoztak, amelyek a Forrest-es érában születtek, de rögzítésre/kiadásra már nem kerültek a nagyhatású elhunyt gitárbűvésztől.

A 19 órás tervezett kezdés helyett 19.45-kor került színpadra a Megazetor, akiknek mind EP-jét, mind nagylemezét szeretettel hallgatom. A Death-Atheist, csipetnyi Cynic keretezte zenei ouvre-ben mozgó csapat szimpatikusan, tehetséggel játszotta komplex dalszerkezetű számait a rendelkezésére álló 35 percben (elhangzott a nagylemez címadója is, a Dying Process, melyben más számaikban is fellelhető Machine Head-íz is vegyült. A Megazetor muzsikája az elődök/hatások mellett talán az énekesi poszton működő Drazsénak (Derzsi János) köszönhetően valami sajátlagossal is rendelkezik, amit a helyenként bevetett egyfajta lebegős dallamvezetés biztosít. Zárásként egy Carcass számmal kedveskedtek a mintegy 25 fős közönségnek.

20.45-kor kezdett a Mörbid Carnage, őket már dupla annyi hallgatóság követte fülelemmel. A Night Assassins debüt igazi régisulis eurothrash ígéretével bírt, de a megváltozott összetételű brigád zenei produkciója tartogatott némi meglepetést. A mikrofont a Nebronból ismerős Lévai Balázs vette át, neki ez volt az első föllépése a thrasherekkel – s elmondható: jól sikerült a bemutatkozás. A farmermellényes-kivarrós-töltényöves-láncos quintett igazi thrash-attackot mutatott be, amit a technika biztosította hangzás is kellően megtámogatott. A Warlust, vagy a Deviant hangtornádóként vette le a lábáról a nagyérdeműt. A szintén 35 perces játékidőt teljesítő zúzda után boldog tulajdonosává vásároltam magam a zenekar Stygian Shadows által kiadott DVD-jének, mely mindösszesen 30 példányos limitált kiadásban került az érdeklődök elé, s egy 2008-as Kék Yuk-beli (Blue Hell) SS fesztiválos koncertfelvételt tartalmaz (Snoblesse oblige!).

21.45-kor állt starthoz a kanadai trió. Ekkor már elértük a telt házat, az előzetesen a Lángoló Gitárok nevű blogon olvasható, a szervezők tervei szerinti jelenlét megvalósult: 60-70 fős underground party vette kezdetét. Mivel az E-Force saját számai nagyon hasonlítanak a Negatron és a Phobos egyes tételeire, stílusára, nem voltam benne biztos, hogy a koncert folyamán különbséget tudok tenni saját és sajátnak érzett dalok között. Ám a fülem, és Piggy egyedi stílusa rám cáfolt: a VoiVod jellegzetes dalszerkezetei azonnal vitathatatlanul felismerhetők voltak. De a Project X és társai mellett azért ízelítőt kaptunk az E-Force-ból is, a 2008-as Modified Poisonról is fölcsendültek zaklatott, disszonáns, hengerlő tételek. Kiemelném az E-Force dobosának teljesítményét: csak az ő játékát hallgatva is teljes körű élményben lehetett részünk!

70 perc után – ideiglenes verbális memóriazavarom okán képtelen vagyok felidézni a ráadásként előadott metál klasszikus címét, elzümmögni pedig nem tudom itt a sorok közt, a kommentelőkhöz folyamodom ekként: világítsatok föl, akik ott voltatok, kitől és mi is hangzott el zárásként? – diadalmasan vonult le a banda, a közönség is elégedetten, élménygazdagon távozott. Sok ilyet még az évben!

RIP

Decade of Destruction Eurotour 2011
E-Force
(CAN), Mörbid Carnage (H), Megazetor (H)
Budapest, Tündérgyár, 2011. január 14.
Jegyár: 1.800 Ft

www.myspace.com/eforceband
www.myspace.com/morbidcarnage
www.myspace.com/megazetor
tundergyar.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés