2011. 04. 26.
Vadkanok, sírjatok! (Paediatrician: Deformed Premature)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Torz koraszülött címmel adta ki első nagylemezét a budapesti goregrind zenekar, a Paediatrician. A 2006-os demóval és az idén februárban az olasz Neisseria Gonorrhoeae-vel és a szardíniai Blenorrhagical Spermatocystitisszal közösen publikált splittel ellentétben itt már angol számcímekkel operálnak a „gyermekorvosok”. Öblös hörgés, röfögés, sivítás színezi a mélyrehangolt riffáradatot; s három feldolgozás mutat irányt a jelenkor kondásai számára.

A Terranis Prods. áprilisban két hazai underground zenekar nagylemezét is megjelentette: a zalai Age of Agony Machinery of Hatredjét és a budapesti Paediatrician Deformed Premature-jét. Előbbi sajnos sokkal kevésbé tetszetős, mint a death-formáció két korábbi igazán lendületes anyaga, ezt most egyszerűen unalmasnak tartom, utóbbi grindcore-ja viszont éppen betalált bimbódzó tavaszi hangulatomnak, habár a műfaji követelmények reprodukálásán kívül semmi, de semmi nem történt itt sem, az viszont üdítő jelleggel.

Koca(!)grinderként nálam a svéd Birdflesh (hozzájuk egy nagyszerű pécsi koncert emléke is köt), vagy a cseh Mincing Fury… áll a jelenkori szcéna élén a jókedvű paródiát a szigorú ütemekkel párosító extrém zenei műfajból. Mert hogyan máshogy is lehetne értékelni és főleg hallgatni a dalok híján csak riffhalmokból és szélsebes ütemekből álló zajongást, melyet hörgés, morgás, röfögés (riff és röf), helyenként malacvisítás kísér? Grindot nem azért játszik, vagy hallgat az ember, mert zenei kellemre, progresszióra vágyik, hanem vadulni, tombolni akar, akár fizikailag, akár idegileg.

Magyar grind színtérről egyáltalán nem beszélhetünk, szinte egy kezemen meg tudom számolni a valamelyest is nevet szerzett, működő hazai zenekarokat: Krampüs, Human Error, Limb For A Limb, Vile Disgust, Jack, Gyalázat, Boz Cordolla. Persze korábban sem volt túlkínálat belőlük: Zombie Holocaust, Brutal Masturbation, Intense Agonizing, Long Pig, Neural Booster, Radikális Amputáció, Fostartály… De hát mindig lesznek tizenéves rajongók, akik lázadásként szeretnék megélni az extrém zenei stílusokkal való sokkolást, még ha a műfaj a Napalm Death diskurzusalapítása óta csupán „finomításokon” esett át, semmint valódi változásokon.

A goregrind változat amolyan perverz és beteges horrorfilm aláfestés, s ahogy alkalmanként belepillogva a képi túlfeszítésekbe, itt sem állhatjuk meg a kacagást – komolyan venni egyáltalán nem lehet ezt a marcona zenét, ahol elvetemült riffelésekre, kétlábdobos ütemekre torzított vokális effektusok rétegződnek. Egyfajta avantgarde hangköltészet ez – csupán annak változékonysága, varianciája nélkül, ugyanakkor hasonló rövidtávú befogadói elviselhetőséggel.

A Paediatrician lemeze mindenben megfelel az elvártnak: olvashatatlan, azaz láthatóan láthatatlan logo, köznapi ábrázolásmódokat kultiváló polgári ízlést pukkasztó(?) borító, dalok helyett zajhalmaz (a death metálos megoldások kivételével), énekdallamok helyett visítás és brummogás, dalszövegek helyett csupán számcímek, a műfaj címadási szokásainak megfelelően (hiába, a Carcasst úgysem szárnyalhatja túl senki e téren).

Három feldolgozás is helyet kapott az albumon, a stílus elvakult hívei felé tett gesztusérték persze a tágabb közönségnek jobbára „üres hely”. Nekem az amerikai Mortician Lord of the Dead tétele bizonyult egyedül emlékezetesnek, bár a finn Rotten Sound neve sem ismeretlen előttem, ugyanakkor a holland Rompeprop már valahol az érdeklődési területemen kívül létezik.

Hangzásilag is meggyőző, a műfaj követelményeit teljesítő lemezt hoztak össze a zenészek, a Műtét című demóhoz képest megragadható a hangszeren való fejlődés, a konstrukció etalonjához való közeledés szándéka. Vezetéshez nálam bevált!

RIP

Paediatrician: Deformed Premature
(Sevared Records & Terranis Productions, 2011)
34 perc, 13 szám
megjelent: 1000 példányban

http://paediatrician.5mp.eu
www.myspace.com/paediatrician
www.facebook.com/pages/Paediatrician

http://sevared.com
www.myspace.com/sevaredrecords
www.terranisproductions.com


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés