2011. 07. 12.
V V V (Karma To Burn az A38-on)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Be kell furakodni a 250-300 fős mozgó katlanba. A trió felől áramló zene már nemcsak táncra és pogóra perdít, csápolásra késztet, de pólólengetésre, úsztatásra, ponyvatartó rúdelemeken való csimpaszkodásra, észvesztésre. Budapesten járt a nyugat-virginiai Karma To Burn, a desert/stoner rock bíborosa (már ha a Kyuss a pápa), s olyan fergeteges koncertet adott a dunai hajó tetőteraszán, hogy a részvevők sokáig fogják még emlegetni: én ott voltam!  

Kiváló választásnak bizonyult a Negative Art Prod.-tól a Shapat Terror. Az egri zenekar a legteljesebb módon betöltötte szerepét: Black Sabbath-hátterű Kyuss-módosított desert/stoner rockja, mely inkább a zakatolós, semmint a fifikás és kifinomult fajta, kellően felkészítette és felfűtötte a nem kis számban jelenlévőket az est fémpontjára. Kellemes hallgatnivalót nyom az ShpT, s bár 2009-es lemezüket mentettem másként, otthoni körülmények között nem igazán kerülnek fültávolságba. Akkor már inkább a műfaj ászai, akik valamilyen egyénibb stílusban tolják. Máskülönben a maguk 35 percének becsülettel adóztak, a közönség szeretettel fogadta őket. Én a helyükben áttérnék az angol nyelvű dalszövegek használatára, a magyar szövegből úgysem érteni semmit, s külön gondot fordítanék a konferálás és a közönséggel való verbális kommunikáció fejlesztésére.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy nemhogy előbandaként, de pláne főzenekarként láthatom, hallhatom majd a nyugat-virginiai Karma To Burnt (K2B). Főleg miután jó időre kiszálltak a zenei körforgásból. S hiába, hogy tavaly áprilisban megjelent a gyönyörűséges Appalachian Incantation lemez a maga külön címmel is ellátott bónusz CD-jével (Cat Got Our Tongue), majd egy évre rá a V, soha nem gondoltam volna, hogy hazánkban látom az időközben jelentős rajongótáborra szert tett (kultikussá váló – jelentsen is ez bármit) triót, akik ének nélkül nyomják a desert rockot. S így is majdnem lemaradtunk: a turnépólón nincs rajta a magyar dátum… a szervezők minden bizonnyal menet közben alakították a K2B Summer 2011 European Tour programját…

20.40 magasságában csapott bele – első körben – 60 perces műsorába a Hickville-i csapat. A hajó tetőtere, főleg a nyári kánikulában ideális koncerthelyszín, még így is, hogy a keverőig tömör embertömeg csoportosult, a színpadi szögleten mozgó zenészeknek épp csak a feje búbja látható hátulról – be kell hát furakodni a mintegy 250-300 fős mozgó katlanba. S a trió felől áramló zene már nemcsak táncra és pogóra perdít, csápolásra késztet, de pólólengetésre, úsztatásra, ponyvatartó rúdelemeken való csimpaszkodásra, észvesztésre.

Észvesztő muzsika – hiába a stílszerűen terjengő fűszag, itt a zene a drog, aminek használata nem kötelező, de ajánlott! A trió felállásnál általában kiemelt szerepű a basszusgitár. Nos, a végig szélesen vigyorgó Rich Mullins kezelte hangszer hangjaira rá lehetett könyökölni, olyan töményen szólt. A megvadult ősemberi kinézetű Rob Oswald a szart is kicsépelte ütőshangszereiből, William Mecum pedig mintha senki és semmi nem érdekelné/zavarná, csak otthon a garázsban jammelne a srácokkal, hozta az ízes, sajátos, nagy kifejezőerővel bíró melódiákat és riffeket… Az egész tetőterasz nekilendült, mindenkit elkapott a hév, benne voltunk a buliban.

Alig észrevehetően telt el az egy óra, de a kitartó 5 perces ováció hatására „visszakényszerült” zenészek még negyed órát muzsikáltak, miközben a közönség végig éltette őket.

Veni, vidi, vici – mondhatná Julius Caesarhoz hasonlóan a banda, ráadásul az idei lemezcím triplázásaként jogosan: győztek! Vajként lágyultunk a puha kenyéren, amit közénk szórtak mindennapiként…

RIP

Karma To Burn (US), Shapat Terror
Budapest, A38 tetőterasz
2011. július 11.
Belépőjegy ára: 1500/2000 Ft

www.myspace.com/karmatoburn
www.facebook.com/karmatoburn
www.shpt.hu
www.myspace.com/shapatterror
www.facebook.com/shapatterror


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés