2012. 02. 11.
Mesélő nélkül (Omega Massif-interjú)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A két évtizedes múltra visszatekintő post-metal színtér aktuális állapotáról, nagy öregjeiről, erejük teljében lévő férfiairól és ifjú reménységeiről időről időre igyekszünk hírt adni. A 2005-ben felbukkanó Omega Massif lemezei sem kerülték el figyelmünket, hisz a német banda képes volt hatásos és egyéni zenei világot kialakítani ebben az egyre kevesebb izgalmat hordozó stílusban. A tavalyi év egyik fontos albumát megjelentető csapatból Michael Melchers gitáros válaszolt kérdéseinkre.

Mikor és hogyan alakult meg a zenekar? Korábban milyen bandákban játszottatok, illetve játszotok-e jelenleg más együttesben is?

2006-ban alakultunk. Koncertekről ismertem Andit (Andreas Schmittfull - gitár), akivel pár beszélgetés után eldöntöttük, csinálunk egy súlyos, instrumentális zenekart. Christofot (Christof Rath - dob) szintén ismertem, mivel egy korábbi, érdektelen bandám játszott a stoner rockos The Daredevils-zel, amelynek akkoriban tagja volt. És itt van még Boris (Boris Bilic - basszusgitár), aki a szintén würzburgi MALM nevű noise rock-brigádban is zenél. Andi egyébként ezelőtt a Goetz George nevű screamo csapatban gitározott.
 

Mind a zenekar neve, mind pedig az eddig megjelent kiadványaitok a hegységekhez való vonzódásotokat tükrözik. Honnan e vonzódás a magaslatokhoz?

A hegyoldalak fenséges tájai elbűvölnek minket. Egyrészről nagyon nyersek és durvák, másrészről pedig gyönyörűek és epikusak.

Elmondható, hogy a zenétek is közvetít olyan hangulatot, mint amit a nagy hegyláncok: a völgyek és a csúcsok szépséget és higgadtságot jelentenek, míg az ormok meghódítása komoly és durva megpróbáltatás. Amikor zenét írtok, titeket milyen hatások, hangulatok érnek közben? Ez kihat-e arra, hogy utána a dalok milyen címet kapnak?

A zenénkkel hangulatokat és érzelmeket próbálunk meg kifejezni. Mivel nincsen ének, így vízióinkat a számcímekkel igyekszünk egyértelműbbekké tenni a hallgatók számára. Ahogy említitek, kétpólusú zenét próbálunk meg létrehozni: általában a hegységek és a természet is kétarcúak.

Instrumentális zenét játszotok. Hogy érzitek, ebben a műfajban csak a zenével képes lehet egy zenekar mély gondolatokat és érzéseket közvetíteni, vagy ez nem is cél?

Azt hiszem, minden műfaj erre törekszik. A muzsikánkkal értelemmel teli történeteket igyekszünk előadni, mesélő nélkül. De végül a zenehallgatónak kell ítélkeznie.

Énekes bevonására nem is gondoltok vagy gondoltatok?

Hmm, személy szerint gondoltam erre a kezdeti időkben, de a Kalt demó óta az Omega Massif egy instrumentális zenekar, és az is marad.

Lemezeitek tekinthetőek-e konceptalbumoknak? Ha igen, milyen szál köti össze a Geisterstadt és a Karpatia szerzeményeit?

Amikor a Geisterstadtot és a Karpatiát írtuk, akadtak konkrét elképzeléseink arról, milyen érzéseket és hangulatokat akarunk alkotni. De a végére sok minden történt. A Karpatia egy tükör arra az időszakra, amikor a lemezt írtuk, de nem áll közvetlen kapcsolatban a Geisterstadttal.

Hogyan vesznek részt a zenétekhez kapcsolható hangulati-érzületi elemek megalkotásában lemezborítóitok, a zenekari fotók és egyéb médiamegjelenések?

Oliver Hummel felel a nagyszerű lemezborítóink és merch-ünk elkészítéséért. Barátok vagyunk, így könnyen szót tudunk érteni egymással.

Mennyiben lehetséges lemezeitek atmoszférateremtő erejét az élő fellépésekkor megvalósítani, vagy ott inkább zenétek dinamikáját igyekeztek megmutatni?

Próbáljuk úgy megírni a dalainkat, hogy azok élőben is úgy hangozzanak, mint a stúdióban. Az adrenalinvihar, valamint a közönséggel való kapcsolat segít abban, hogy lemezeink atmoszféráját élőben is visszaadjuk.
 

Omega Massif: Exodus

Arra nem gondoltatok még, hogy a csapat vizuális oldalát is erősítsétek? A neten található koncertfelvételek alapján úgy tűnik, nem használtok háttérvetítést. Nincs ilyesmi tervben?

Való igaz, hogy beszélgettünk arról, vajon "szükségünk van-e" vetítésre. De manapság annyi együttes használ ilyesmit, hogy mi egy kicsit meg is untuk ezt.

Ha jól tudjuk, eddig csak az Exodus című dalotokra készült klip, ami roppant hangulatosra és érdekesre sikerült. Nem terveztek további videókat készíteni?

Vicces, mert nincsen hivatalos klipünk. Mindent, amit megtalálsz YouTube-on, a rajongóink készítettek – ami természetesen nagyon bejön nekünk.

Németországon kívül melyek azok az országok, ahová a legszívesebben jártok koncertezni? Magyarországról érdeklődtek már a zenekar iránt?

Hmm, azt hiszem, eddig még nem kaptunk semmilyen meghívást Magyarországról. Párszor játszottunk már Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Görögországban... de nem mondhatnám, hogy lenne olyan hely, amelyik jobb lett volna a másiknál.

Bizonyára már sok helyről megkaptátok, de: bizonyos fokig hasonlít a zenétek a Pelican korai dolgaira. Ti hogyan viszonyultok a Pelicanhoz? Mi a véleményetek a jelenlegi irányvonalukról?

Amikor először meghallgattam az Australasia lemezüket, úgy éreztem magam, mint akit elütött egy buldózer – súlyos volt, instrumentális és gyönyörű. De minden, amit azóta kiadtak, untat engem. Nincsen masszív riffelés, csak ezernyi melódia. Nem az én világom, és az Omega Massif is határozottan igyekszik ezt elkerülni.

Az újságírók általában a post-metal és sludge műfajmegjelöléssel élnek, ha rólatok van szó. Mit gondoltok ezekről a címkékről, mennyiben érzitek ezt helytállónak? Ti mire asszociáltok, ha azt a kifejezést halljátok, hogy post-metal?

Minden egyes lemezkritikánál új címkét szoktunk kapni. Az én kis világomban sludge-ot az Eyehategod játszik, a post rock csúcsa pedig az Explosions. Azt hiszem, mi valahol a kettő között helyezkedünk el. Nincs szükségünk pontos leírásokra – és szerintem a rajongóinknak sincs.
 

Milyennek látjátok a német színtér jelenét? Melyek azok a bandák, akikkel szoros kapcsolatban álltok?

Haverjaink Tephráék és köszönőviszonyban vagyunk a Kodiakkal, valamint a Black Shape of Nexus-szal, mivel ők is jó fejek – de a színtérről másokkal nem nagyon vagyunk kapcsolatban.

www.omegamassif.de
www.myspace.com/omegamassif
www.facebook.com/pages/Omega-Massif/129129013786190
 
downer, Fodorpe
Kulcsszavak: Omega Massif

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés