2012. 06. 15.
Vedd át a ritmust! (Mystery Gang: Megőrülök érted...)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Eljött a banda, megremeg a ház! / Mindenki nyomja, elragad a láz! / Vedd át, vedd át, vedd át a ritmust! – yeah / Erre rázd most! – yeah" Hát ellen lehet ennek állni? A Mystery Gang a széles e világ után most a magyar klubok, fesztiválok közönségét is, de még az otthon gyermeket nevelő anyukákat is meghódítja, mert hiszen kiválóan lehet őket hallgatva a partvissal kacsamozgást imitálva pörögni. Új, ezúttal magyar nyelvű dalszövegekkel teli albumuk csak az olyan sznoboknak okoz apró csalódást mint RIP.
 
A 2006-os Jungle Fever óta bizony jó sokat kellett várni egy új stúdióalbumra. A két évvel korábbi Live and Wild koncertlemez is csak afféle nyugtatópor volt, ugyanakkor igazolható, hogy a rockabilly trió nélkül az elmúlt 5-6 évben nem nagyon zajlott itthon fesztivál, egyetemi nap, koncertnaptárjuk valószínűleg színültig megtelt. Ez a látványos siker, mely ezt a nosztalgiázó, öltözékekben, tetoválásban, image-ben (pin-up) szubkulturális garázs-rockabilly bandát, s különösen frontemberét, Egri Pétert kíséri, a zenekari infó szerint kikényszerítette a magyar nyelvű dalok játszását, a korábbi 3 nagylemezzel ellentétben a magyar nyelvű lemez elkészítését. Azért valljuk be, a közönség bázisának kiszélesítése is szerepet játszhatott a döntésben. A Megőrülök érted... végül május végén jelent meg CD-n, digipackes kiadványként is – stílusosan, nagyon pofásan a hordozó a bakelitlemez külalakját imitálja –, ám az ígéret szerint várható majd a dalok angol nyelvű kiadása is, ha más nem digitális-letölthető formában.
 
Az "érted" névmási és igei homonim alakját többértelműsítő cím alatt 12 szám rejtezik, ebből 2 bónuszként lett feltüntetve, mindkettőben Ganxsta Döglégy Zolee közreműködik. A főanyag 10 dalából 3 pedig ének nélküli, instrumentális (Balhé, Vigyázz – kész – rajt!, Borzongás). A számok szövege többnyire deiktikus és önreflexív, autoreferenciális, azaz magáról a zenéről, a bandáról, az éppeni játszás aktusáról szól, a zenehallgatásról, a közönség táncos reakciójáról (tkp. a befogadás formáiról), arról a pillanatról, ami "itt és most" történik (Dzsungelláz, Gitár peng az éjszakában, Megörülök érted, Dobban a szív, Vedd át a ritmust, Hangosítsd fel!), vagy párkapcsolati anomáliára utal (Nem érlek el).
 
A zene a jól ismert bőgőalapú, jellegzetes 50-60-as évekbeli jungle, garage, rockabilly, pőre, nyers egyszerűséggel. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ez a muzsika valóban táncra hív, ezek jóértelemben vett slágernek készülnek, táncdalok. Az külön meglepetés, s némileg idegenszerű(!), hogy magyar nyelven szólalnak meg a fentebb jelzett tematikájú sorok. A nyelvi otthonosság távolságtartást szült bennem, amiben, nem kétlem, jó adag sznobéria is vegyül, de a zenei szocializáció eddig a gagyival társította bennem a rockabilly ezen formáját, s most mintha Egri Péter és zenekara átment volna Hungáriába, Fenyő Mikibe. S ez minden bizonnyal nem a Fonyó Gergely rendezte Made in Hungaria című filmnek (2009) tudható be, amiben Egri Péter is feltűnik! Ám aztán megbarátkoztam valahogy a dologgal, kicsit lejjebb csavartam az elvárásaim.
 
Ennél sokkal "megrázóbb" volt az a tapasztalat, hogy dögösség és énekhang tekintetében a Telepi gyerekek című, Ganxstával írt és előadott egyes számú bónuszdal (a másik csak a Vedd át a ritmust koncertverziója, melyben rappel Döglégy – nem mérvadó…) "lemossa" az album többi számát, vagy másként fogalmazva: ez a legkirályabb nóta a lemezen! Egri Péter hangja mellett Zolee orgánuma jóval "rockandrollabb", vaskosabb, de lazább előadói ritmussal is rendelkezik, sokkal jobban érvényesül, hitelesebbnek, "idevalóbbnak" tűnik, mint Péteré, aki a jelzett Fenyő-irányba tért le – vagy ahogy én ezt elképzelem. Mindenesetre ez a benyomás alakult ki bennem. Az sem mellékes, hogy ebben a tételben zenei, ütemi, ritmikai eltérés is tapasztalható a megelőző számokhoz képest, amelyek inkább a Mystery Gang már jól ismert oldalát hivatottak reprezentálni – hiszen a potenciális nagyközönség még csak most ismerkedik velük…
 
Ez az ismerkedés azonban elképzelhetetlen egy koncerten való jelenlét nélkül!
 
RIP
 
Mystery Gang: Megőrülök érted...
(GrundRecords, 2012. május 31.)
12 szám / 33 perc





 

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés