2012. 07. 06.
Katlannyi hangáradat (Witch Mountain: Cauldron of the Wild)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Júniusban kéthetes Észak-Amerikai turnén vett részt a portlandi doom csapat, a Witch Mountain a frissen alakult Lord Dying kíséretében, majd 23-án már otthon ünnepelték új lemezük megjelenését. Vasárnap, július 8-án pedig már a kultikus death/grind Repulsionnal és a szintén ismertebb, portlandi stoner Danavával lépnek föl a hétvégi, kétnapos East End Smashed Block Party fesztivál keretében. Friss lemezük még a tavalyi South of Salemet is fölülmúlja, pedig az sem volt gyenge. RIP mindezért Uta Plotkin énekesnőt teszi felelőssé.
 
Nem vitás, az Oregon állambeli portlandi doom bandába 2009-es belépésével Uta Plotkin énekesnő lehelt új életet, sőt, valójában vele kezdődött a banda (hiába működtek már 1997 és 2002 között, s adtak ki 2001-ben egy nem túl eredeti nagylemezt Come the Mountain címmel) tényleges karrierje. Az Aranyában experimentális "rituális-lélek" rockot celebráló fronthölggyel tavaly áprilisban adták ki South of Salem című lemezüket, s már itt is a folytatás ¾ órában, 6 tételben.
 
 

A Witch Mountain alapvetően a Black Sabbath 70-es években kijelölte zenei sávban tevékenykedik, ami kiemeli őket a több tízezernyi banda közül, amelyek többsége: 13 – egy tucat, az nemcsak a női vokál (pl. a kortárs Elizabeth Blackwell a figyelemre méltó San Franciscó-i Castle-ből), hanem a női vokál MILYENSÉGE! Uta Plotkin elementáris, ösztönös, lenyűgöző hangja, mely szívből-lélekből előadott dalokban nyilvánul meg.
 
A "Vadság katlana" a végtelenségig puritán BS-típusú dalok gyűjteménye, amit az énekdallamok és előadásmódjuk zsenialitása szökkent az egekbe. A zenei részt sem érheti vád: kimunkált szólók, arányos dalszerkezetek, biztos hangszeres tudás, érzéssel eladott dallamok, jó kis riffek… Ám ők mégis csak kísérőzenészei a HANG tulajdonosának.
 

A 6 balladisztikus tétel epikus hangvétele részben összhangban áll ezzel a cseppfolyós, lassú, "követgörgető" zenei szerkesztésmóddal (gy. k.: a doommal), másrészt kiváló terepet biztosít az énekhang, -dallamok megannyi variációjának, modulációjának. Uta messzemenően ki is használja lehetőségeit, adottságait. Csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni erről a lemezről, ami alig akarja átengedni a helyet a lejátszóban másnak. Uta énekel, dalol, suttog, elcsukló hangon könyörög, máskor fennen szárnyal, a több mint 11 perces Aurelia eposzában Anneke van Giersbergent idézi (nekem, a hallgatónak, ő nem valószínű, hogy ismerné…). Hangjával teremt, formáz, létrehoz – logoi [λόγοι] –, isteni szavak, értelemre hívás…
 
Megfogták vele az isten lábát, na!
 
RIP
 
Witch Mountain: Cauldron of the Wild
(Profound Lore Records, 2012. június 12.)
6 szám / 45 perc
 
www.witchmountain.bandcamp.com
www.myspace.com/witchmountain
www.facebook.com/witchmountain
 

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés