2012. 08. 03.
GranDizőz (Anna & the Barbies koncert a ZP-ben)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"»Vége van, jönnek a Pásztorok!« És a sarkon jöttek is a Pásztorok… […] »Te, ezeknek tetszik a mi golyónk!« […] »Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy einstand lesz!«"… – kétszer is lemondták a koncertet, de kaptak új dátumot. Művért, százas szögeket, glam metalos szárnyakat ígértek, meg közel kétórás show-műsort. Majdnem teljesült is minden, ám ez a lényegen nem változtatott: remek produkcióval kápráztatta el az igen vegyes összetételű közönségét a zenekar.
 
 
"Végre" eljutottam életem első popkoncertjére! (10 éves kor alatt nem számít a Hungária és Halász Judit…)
 
Persze, lehet, az Anna & the Barbies nem popcsapat, hiszen zúznak, még ha csak amúgy Barbie-módra is. Rockolnak, rapelnek, bluesolnak, rhythm and bluesolnak, darkolnak, gótolnak… Talán mégsincs meg a popkoncert…
 
Mióta két éve megjelent, és meghallgattam a Gyáva forradalmárt, a második lemezt, s olvastam koncertbeszámolókat, szerettem volna eljutni egy előadásukra. Nem könnyű, hiszen, ahogy ők is jelezték, idén egyszer ők, egyszer a ZP mondta le a meghirdetett időpontot, de most végre összejött!
 
Pásztor Anna jelenség, ahogy 2 éve is írtam, ha külföldön élne, s ott működne a zenekar, már világsztár lenne. Lady Gagát, Gwen Stefanit, vagy Sandra Nasicot is kenterben verné… Ráadásul jó az angol kiejtése, ahogy a "tesókájának", a gitáros Samunak is. (A szüleik a színpad előtt élvezték végig a koncertet…) Utóbbi, ha énekel, mintha gót-dark modalitásba kapcsolna át, nem rossz…
 
Az új ZP… a réginek alkalmanként volt hangulata, ennek… tökmindegy… megváltozott, megváltoztam… nem az én terepem!
 
A közönség nagyon vegyes, talán csak a kelet-afrikai sanok közül nem volt itt senki. Ó, biztonságos és jólismert metálos közeg…
 
Annáék 2 órás show-t ígértek, művérrel, százas szögekkel, glamouros szárnyakkal. Másfélórás volt ráadással együtt, volt némi (2 liter) művér, szögeket nem láttam, de szárnyaltak.
 
Megvárták a sötétedést, fél kilenc előtt nem sokkal léptek színpadra, a muzsikusok feketében, Anna egy cybersáska vagy cyberpulyka jelmezben, a Gyáva forradalmárral kezdtek.
 
Kétszer cserélt ruhát, menet közben megvált tollazatától, majd egy könnyebb fehér felsőt vett a bőrgúnya helyébe, a ráadásra glamourcuccban tért vissza, cyberpillangóként, arany szárnyakkal.
 
Erős volt az összeállítás, még Jimi Hendrix is terítékre került.
 
Anna kiskorában biztos elektrikbugizott és Jackóra "robotolt". A mozgása legalábbis erre utal…
 
Ha magyar nyelvű számot hoznak, azonnal kibújik belőle a Kispál-, pontosabban a Lovasi-hatás (Néha pl.), prozódiailag, soráthajlásilag, de van itt Tankcsapda-, Quimby-, Zalatnay-allúzió stb. is. Ha angolul nyomják, legalább nem ismerem fel a mixtúra alapelemeit. A lényeg, hogy barbieturálják, és kiváló az előadásmódjuk.
 
Bármennyire Anna viszi a hátán a produkciót, a fények nem rá vetülnek. Most ez vagy tudatos, vagy a ZP-nek nincs olyan fejgépe, amivel ezt megoldhatták volna.
 
Egy másodpercre nem láttam az arcát, amit amúgy is festék és egyéb részleges maszk takart.
 
Esőtánc is volt, pucérkodásra szólította föl a mintegy 400-500 fős tömeget, jópáran le is dobták a felsőjüket, ha jól láttam, csajok is. Összekapaszkodtak, úgy csinálták az esőt…
 
Később történt, de… Utálom, ha vizet permeteznek a fejemre a megkérdezésem nélkül, legyen bármilyen kánikula… a ZP közönségterén ez történt.
 
Anna kisugárzása valós, vezényli az általa grandiózus show-t, úgy közvetlen, hogy mindvégig ő uralkodik – színpadképes szimpatikus domina?
 
A hangzás végig jó volt, a basszus kifejezetten erős, én csak a szintit hanyagoltam volna. Értem én, hogy zenei-egyveleg, tág horizont, miegymás, de amikor a zúzásokkal tarkított keménykedésbe beúszott az italo disco, megborzongtam…
 
Az egyórás főműsor után már csak félórás bohóckodás volt. Bejött bizonyos Körmendi Dávid, s kapott a fejére a közönség soraiból egy nyuszifüles pántot. "Ő az, aki férfiként egyedül tudja méltósággal viselni", mondta Anna. Lehetséges. Összevérezte a srác mellkasát, majd együtt rapeltek egyet.
 
Az utolsó nemzetközi slágerre, a Joplin által sikerre vitt, de eredetileg Emma Franklin énekelte Piece of My Heartra beráncigáltak egy barátnőt, aki eddig a színpad oldaláról követte a fellépést. Ő rögtön fölvette a "mindjárt összehugyozom magam" pózt, annyira beleélte magát secperc alatt a dalba. "Magyarország legjobb énekesnője", mondta Anna. Lehetséges.
 
Szerintem most Anna az. A koncertek idejére biztos. Díva, dizőz.
 

Volt Gombóc, Teszt, Ördögre kacsintva, új dal is Leltár munkacímmel (novemberre új lemezt ígérnek), mely a hét főbűnről szól, de még csak 4 versszak készült el.
 
Szuper volt, mikor a basszer "vonatozott", Anna meg vokálisan kontrázott, baki nélkül…
 
"És a Pásztorok mind fölszedték a golyókat, és egy szót sem szóltak, csak továbbmentek. Ez volt az egész."
 
A Zöld Pardonban "tegnap megint einstandot csináltak!
– Kik?
– Hát a Pásztorok. A két Pásztor.
Nagy csönd lett erre."
 
RIP
 
Anna & the Barbies
Budapest, Zöld Pardon, 2012. augusztus 2.
Belépőjegy ára: 400 Ft
 
www.annaandthebarbies.hu
 
www.zp.hu
Kulcsszavak: Anna & the Barbies

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés