2010. 01. 12.
Beköszöntő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedves Olvasó!

Hamarosan induló blogunkon lemezkritikákat és esszéket, koncertbeszámolókat és egyéb zenei tárgyú elmélkedéseket olvashatsz leginkább a fémzene múltjáról és jelenéről. Célunk, hogy olyan blogot írjunk, mely remélhetőleg izgalmas szellemi kihívást (is) jelent majd e szerteágazó műfaj szerelmeseinek. Elsősorban nem hírekkel, rövid szavatossági idejű információkkal szeretnénk szolgálni, inkább a kritikai affinitást, a közös gondolkodást, a problémaérzékenységet szeretnénk hangsúlyozni. A folyamatos kritikai beszéd – legyen az egy-egy új vagy régebbi lemez örömteli fogadása, vagy éppen a csalódás reflexiója – a műfaj, így a zene, valamint a zenehallgatás élménye iránti érdeklődésünket tarthatja fönn nem szűnő módon.

A blogban igyekezetünk szerint örömüket lelhetik azok, akik amellett, hogy kedvelik a gitárgazdag zenéket, egyúttal szívesen olvasnak a megszokott oldalak hasonló szövegeitől némiképp eltérő, nagyobb lélegzetvételű, átfogóbb kritikákat, elemzéseket, beszámolókat. Négyen alapítottuk a blogot, mindannyian bölcsészek vagyunk, munkánk is a kultúraértelmezés praxisához köthető – ez azonban természetesen nem jelenti, hogy írásaink különösebb elvárásokat támasztanának lehetséges olvasóik irányába. Úgy gondoljuk, hogy a nyitottság és a pluralitás elvei mentén egyaránt teret kaphatnak az összetettebb, vitára sarkalló, továbbgondolásra buzdító anyagok és a könnyedebb, gyorsabb fogyasztásra is alkalmas skiccek. Blogunk neve, a scriptum metallum is elsősorban írás és zene, illetve a közös gondolkodás lehetséges élvezeteit jelöli. (Noha tudjuk, a latin összetétel grammatikája másképp nézne ki. A hangzás érdekében mégis e forma mellett döntöttünk.)


A blog tehát nem törekszik a szó szoros értelemben vett naprakészségre, az időszerűségre azonban igen. Ily módon a kezdetben olvasható, korábban született műbírálataink, ismertetőink, beszámolóink sem úgyszólván a levegőben lógnak majd – sok tekintetben a „mai” olvasóhoz szólnak, illetve egymás zenei horizontját igyekszünk – a magunk módján – tágítani velük. A jövőben természetesen a friss megjelenésekre és eseményekre fogunk alaposabban odafigyelni, így remélhetőleg hozzájárulhatunk a metálzenei beszédmód honi alakításához, nem feledve persze, hogy a blogot elsősorban saját eszmecseréink fórumaként hoztuk létre. Bízunk benne viszont, hogy egyre többen velünk tartanak majd, s hozzászólásaikkal, reflexióikkal színesebbé és gazdagabbá teszik írásainkat.

Ennek szellemében kívánunk kellemes böngészést.


downer
RIP
fodorpe
LVP
Kulcsszavak: beköszöntő

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés