2010. 02. 13.
Drogos Mózes, lovon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Moses: Horse (demo, 2009)

Február 23-án jelenik meg az új (ötödik) High On Fire album, a Snakes for the Divine az E1 Entertainment kiadójánál, a Koch Recordsnál (lásd még Overkill, Hatebreed, Satyricon, Arkaea, In Flames). A zenekar gitárosa, énekese Matt Pike, aki korábban az Asbestosdeath, majd a legendás Sleep sorait erősítette, 2006-ban Kalas néven társaival kiadott egy albumot (melyről biztos meg fogok még emlékezni a Scriptum élőfolyam oldalán). A Kalas egyik/másik gitárosa, Paul Kott – aki korábban olyan bandákban pengetett, mint a Medication Time, a Cruevo vagy a High Tone Son of a Bitch – Moses néven hozott létre új társulatot 2007-ben, zenéjük természetesen a doom/stoner/sludge vonalon mozog. A tagságból Kotton kívül John Sargentini neve lehet ismerős a doomstereknek a Blessing the Hogsból (a többiek: Dee-ének, Joe Fucko-bass, David Allen Pascoe-dobok – mondjuk az énekes és basszusgitáros nem valószínű, hogy ezen a néven lett anyakönyvezve) – de mindegy is!

Az oaklandi csapat myspace oldalán 3 szám (unmastered jelöléssel) hallgatható meg (Watching the Warclock, Blood Tusks, Horse). A nem túl informatív virtuális adatbázis (About Moses: We don’t suck…) vizuálisan sejtetni engedi, hogy a Moses már rendelkezik valamiféle kiadvánnyal, amelynek a címe: Horse. S valóban: zenei file-cserélők terében egy 7 számos összeállítás létezik e néven (a már említetteken kívül helyet kapott itt a Warren Hell, az Eight Ways to bleed a Saint, [az] A Life like Death és The Orphan Harvest című szerzemény. De létezik egy 2008-as demóként letölthető csomag is, amelyen 6 szám szerepel (Life…, Orphan…, Eight…, Watching…, Warren Hell, This Song is Fuck You!). A hivatalos honlap a Horse borítóján kívül csupán letölthető számokat tesz közzé. Innen 4 szám keverés utáni állapotában tölthető le (Watching the Warclock, Blood Tusk, A Life like Death, Eight Ways to bleed a Saint), 4 pedig keveretlenül (Horse, The Orphan Harvest, Warren Hell, This Song is Fuck You!). Ezeken kívül egy Maggots (four track version) tétel is elérhető. A zenekar Facebook oldalán az olvasható, hogy 2009 szeptemberében jelent meg az (új!) demo, egy előzetes (pre-demo) változatot követően, és bárkinek felmásolják, aki megrendeli. Ez a felvétel-kiadvány a közönségnek szól, a korábbi nem. Érthető, nem? A filológiát odahagyva, összességében 1 „valóságos” demóval, de 9 számcímmel rendelkezünk (valamint zenei változatokkal).

A kb. 30 percnyi demo persze úgy szól, ahogy a magyar lemezek többsége sosem fog. Igazi mocskos sludge-ot, igazán klubokban életre kelő leviatán (vagy masztodon) súlyosságú fémzenét hallunk néhol a Blind korabeli C.O.C.-t idézve, bár inkább az EyeHateGod vagy az Orange Goblin zenei munkássága lehet pontosabb irányadó. Zakatolós és zaklatott ritmusok, szépen végigvezetett dallamos ívek, kellően előtérbe helyezett basszusdörmögéssel: húzós lendületes rock and roll, még az olyan hosszabb, nagyobb konstrukcióknál is, mint a demo leghosszabb száma, a Blood Tusk vagy a címadó. Kevésbé metálos, mint az Alabama Thunderpussy, valahol az Anselmo vezette Down és Superjoint Ritual között félúton.

Dee vokalista erős, smirglis hangja, üvöltései (ha nem is éri el Kyle Thomas vagy Phil Anselmo szintjét) biztosítják, hogy kizárólag underground státuszban fussanak be karriert, de a lágyabb, stoneresebb irány kikerülése is a javukra szól. – Mélyen a színfalak mögött az alapító atyák (BS) helyeslően bólogatnak. – Mindegyik szám kiérlelt, jól összerakott szerzemény, igazi húzóslágerrel ugyanakkor még nem rendelkeznek, amely révén aztán szélesebb körű ismertséget szerezhetnének, de ez ugye már nem a zenéről szól. Személyes kedvencem a zárótétel, The Orphan Harvest. Nemcsak a jó riffek kavalkádja ez a szerzemény, de a kiadvány egésze végén jótékony feszültséget teremt viszonylagos lezáratlanságával (pedig egy perccel is hosszabb a játékideje, mint a pre-demón), és újbóli hallgatásra készteti a fülelőt.

A This Song is Fuck You! a dinamikai váltások és elkínzott és elnyújtott üvöltések miatt marad emlékezetes, a Maggots koszos, zörgős hangzása mellett sem tudja elrejteni kísérletezősebb fordulatait.

Sludge, doom és dirty rock rajongóknak melegen ajánlott hallgatnivaló – hamar az ember szívéhez nő!

RIP

www.myspace.com/moseskills
www.mosesdoesdrugs.com
 

Kulcsszavak: Moses, sludge, doom, stoner

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés