2010. 02. 25.
Lupus in
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Ulver (N) + Void of Voices – Csihar Attila (H) koncert
2010. február 20., A38
Jegyár: 6.900 HUF

Soha nem gondoltam, hogy – ebben az életben – láthatom a norvég Ulver koncertjét. Nemhogy kétszer?! A 94-ben alakult, eredetileg black metal zenekar eddig (pontosabban néhány tavalyi fesztivál-fellépésig) soha nem adott koncertet. Nekem ez személy szerint soha nem okozott hiányérzetet, mivel annyi stílust bejártak már pályafutásuk alatt, hogy el sem tudtam képzelni, hogy lehetne mindezt belesűríteni egy másfél órás előadásba.

A magyar koncert előtti felfokozott várakozást azért enyhítette, hogy tavaly a cseh Brutal Assault fesztiválon sikerült elcsípnem őket, amikor is egy szinte meditatív hangulatú, a „slágerszámokat” teljesen nélkülöző ambient szettet játszottak. Az első három lemezről már akkor sem szerepelt semmi a programban (a metalos közönség nagy bánatára), a zenekar tagjai szinte statikusan álldogáltak és molyoltak laptopjaikon; az énekes Garm is rendkívül visszafogottan viselkedett. Kíváncsian vártam, hogy önálló koncerten, saját turné keretében milyen programmal lépnek fel.

Kellemes meglepetés volt, hogy az A38 szinte teljesen megtelt. Gondolom, az érdeklődést látva a szervezők feloldották az 500 fős limitet. A fő produkció előtt azonban még végig kellett szenvedni Csihar Attila Void of Voices fedőnevű performance-át. A szenvedést nem pejoratív jelzőként használom, Attila valószínűleg pontosan ilyen vagy hasonló érzelmi hatást akart elérni produkciójával. Piros mécsesek, Alien-szobrok, füstölők között egy kámzsába burkolózva morgott, hörgött és kántált, folyamatosan egymásra loopolva a hangokat mintegy 40 percen át. Ez így leírva nem tűnik túl izgalmasnak és őszintén szólva rendkívül fárasztó volt. Amúgy sem vagyok oda a drone műfajért, az ehhez hasonló eklektikus performance-ok sem kötnek le, és míg a Sunn O))) koncerten a hipnotikus hatású hangfolyamok a letaglózó hangerővel párosulva képesek voltak transzba ejteni, ez a koncert teljesen elment mellettem.

Számomra az volt a legnagyobb kérdés az Ulverrel kapcsolatban, hogy vajon fognak-e játszani az első lemezeikről, lévén hogy a görög koncertjükön eltolták a Bergtatt első számát. Sajnos már a koncert előtt kiderült, hogy ez a produkció lelkes görög vendégzenészek segítségével jött létre és hasonlóra nyilvánvaló okokból nem számíthatunk az A38-on. Ennek ellenére a koncert egyáltalán nem okozott csalódást, a statikus színpadkép és a helyenként eléggé sablonos vetítés ellenére sem. A zenészek, bár színpadi akcióról nem beszélhetünk, azért igencsak beleélték magukat a zenébe, a vetített látvány is jól kiegészítette a hangokat, ha nem is volt olyan eredeti, mint például a magyar Pozvakowski előadásain. A hangzással sem volt baj, ez egyébként a helyszín legerősebb pontja. A setlisttel azért akadtak problémák: véleményem szerint túlságosan az utolsó két albumra koncentrált a zenekar, kedvenc lemezemről, a Perdition Cityről csak két számot játszottak.

A koncert hossza alig haladta meg az egy órát, ami a dinamikus(abb) előadásmód és a rengeteg énekes rész miatt sokkal rövidebbnek tűnt. Az említett apró negatívumok ellenére szerintem jobb volt ez a műsor a csehországi koncertnél: Garm többet és jobban énekelt, tökéletes volt a hangzás, gördülékenyebb és mozgalmasabb volt a program. Az is szimpatikus volt, hogy teljesen más volt a két koncert hangulata, hallani lehetett, hogy újrahangszerelték a nyugalmasabb számokat, de nem feledkeztek el a Perdition City savát-borsát jelentő apró zörejekről sem (Hallways of Always).

Nyilván lehet fanyalogni a magas jegyáron, rövid játékidőn stb., de összességében elmondható, hogy élményszámba ment a koncert (az Ulver-fanoknak mindenképpen).

Silencer

www.myspace.com/ulver1
www.jester-records.com/ulver
www.myspace.com/attilacsihar
attila-csihar.mysteria.cz

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés