2010. 03. 26.
Viking lecke haladóknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Unleashed - As Yggdrasil Trembles (Nuclear Blast Records, 2010)

Két évvel a hangulatos Hammer Battaliont követően, néhány nappal ezelőtt szállította újabb igényes death metált kínáló munkáját a svéd Unleashed. A veteránokból álló csapat ugyan továbbra sem kísérletezik a saját maga által is kiépített, jellegzetesen északias fémzene határainak áthágásával – de még annak kiszélesítésével sem –, az As Yggdrasil Trembles mégis üde színfolt a műfajban.
 

Holott első (néhány) hallgatásra ez korántsem tűnik nyilvánvalónak. A többnyire középtempós dalok, a monoton, enyhén horrorisztikus hatással előadott hörgés-susmorgás a felszínes ismerkedésre berendezkedett fül számára vélhetően nem lépi át az ingerküszöböt, a háttérből maximum a már az ezt megelőző albumon is figyelemfelkeltő, szép és telt hangzású, pontosan és fantáziadúsan kivitelezett szólók emelkedhetnek ki. Mégis, kellő ráfordítással az Yggdrasil ugyancsak olyan csemegeként – éspedig leginkább desszertként – élvezhető, mely a nehézsúlyú pályatársak mellett (is) leginkább kellemesnek mondható élményt nyújt.

Ez természetesen nem csak a viking témák – egyáltalán: a mitológiai történetek feldolgozásának – divatja miatt van így. Az úgynevezett dallamos death, melyet a pálya- és honfitárs Amon Amarth szintén sikerrel népszerűsít, amúgy is kedvelt műfaj, illetve stílus Európában, ehhez az északi mitológia – itt éppen Yggdrazil világfájának története – csak körítés. A jellegzetes északi death riffelés azonban hamar fölismerhető, s annyiban ismét rokonság tételezhető az említett Amon Amarth-szal, hogy e riffekben meglehetősen sok a dallam vagy legalábbis a dúdolható dallamív, pontosabban, ezek a témák voltaképp dallamok, harmóniák, melyeket riffekbe oltottak. Az Unleashed azonban mégsem teljesen azonos úton jár pályatársával, hiszen gitártémái közt bőséggel fordul elő thrashes, sőt power elem, amint a gyorsabb, grindosabb részletek – ilyen kétségtelenül nem sok  hallható új lemezükön – a műfaj szélsőségesebb soundját és riffelését idézik.
 

A többnyire rövid, könnyen befogadható tételek érdekessége azonban korántsem szélsőségességükben, hanem éppen slágerességükben, megjegyezhetőségükben, hovatovább emlékezetességükben rejlik, ami a deathen belül – bár nyilván sok versenyző van, aki ugyancsak képes dalokban gondolkodni – kuriózumértékkel ruházza föl a csapatot. A néhány hallgatás után szépen kibomló refrének, a precízen kivitelezett, okosan újratermelt és átgondolt, dallamos – sőt, hogy a metál sajtó utóbbi időben mániákusan ismételt kedvenc leíró jelzőjét visszhangozzam: ízes – gitártémák sikerrel teremtik meg a dalok és a teljes lemez auráját. És bár ezúttal azokból a bizonyos szép hangzású, telt szólókból mintha kevesebbet kapnánk, sőt egy-egy tétel – például a roppant hangulatos Master of the Ancient Art – mintha nem lenne kellő gonddal kidolgozva (több rejlik bennük, mint amennyit a zenészek kihoznak belőlük), az As Yggdrasil Trembles így is egy kerek, színvonalas északi death lemez. Valószínűleg nem remegteti meg a műfaj talapzatát, ám okozhat néhány kellemesen reszkető percet.

 
Kulcsszavak: death metal, Unleashed

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés