2010. 04. 10.
A finnek is rácsodálkoznak (Mi, finnek II.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Interjú Bata Tímea muzeológussal

Sorozatunk második részében a budapesti Néprajzi Múzeum (M)ilyenek a Finnek? – Finnország magyar szemmel című tárlat áprilisban (május 9-ig) látható A metálzene földjéről című kamarakiállítás rendezőjével, szellemi vezérével, Bata Tímea muzeológussal készített beszélgetést olvashatjátok.

– A nagy kiállítás egyik termében külön bemutatkozási lehetőséget kapott a finn metál (Ensiferum, Amorphis, Korpiklaani pólók, Amorphis CD-borítók, belehallgatási lehetőség, rajongói fotók), majd az április elsején nyíló A metálzene földjéről című kamarakiállítás révén újabb és nagyobb teret nyert a műfaj. Honnan származik az indíttatás, hogy bemutassátok: a metál is részét képzi a finn kultúrának?

Amikor a tervezett nagy kiállításon A Kalevalától a finn metálig című anyag összeállítása történt, egyértelmű volt, hogy a téma végpontját a metálzenéig kell elhozni. Az előkészületek során, már 2008-ban lehetőség nyílt pályázati úton metálzenei ruhadarabok, kiegészítők vásárlására. A kamarakiállítások összeállításánál nem volt különösebb vita tárgya, hogy majd egy külön kiállításon, kiegészítve más anyagokkal, bemutassuk a finn metálzenét. Egyrészt így új kontextusba helyezhettük a metált: nem feltétlenül kötjük a Kalevalához, másrészt, ha ma Finnországra gondolunk, óhatatlanul is eszünkbe jut – akár sztereotípiaként is – a finn metál zenekarok némelyike.

– A bemutatás lehetőségei – hiszen zenéről van szó – mennyiben voltak korlátozottak?

Muzeológusként a tárgyak felől közelítettünk. A már említett tárgyvásárlást idén követte egy felhívásunk, hogy az emberek hozzák be kedvenc finn metál zenekarukhoz kapcsolódó tárgyaikat. Körülbelül 30-an jelentkeztek, minden esetben előzetesen egyeztettünk és a válogatást követően mintegy 25 jelentkező anyagát tudtuk felhasználni. Fényképek is érkeztek, amik jól kiegészítették a tárgyanyagot, ezeken a fotókon koncertjelenetek, valamint rajongók és az együttesek tagjai láthatók.

– A kiállítás tematikusan rendezte el a zenekarokat.

A legnépszerűbb zenekarokat próbáltuk praktikusan elrendezni öt stílusirányzaton belül: 1. Power metal (Stratovarius, Sonata Arctica), 2. Melodikus death metal (Amorphis, Children of Bodom), 3. pogány/folk/viking metál (ez már részben bemutatkozott a nagy kiállításon is – Finntroll, Moonsorrow, Ensiferum, Korpiklaani), 4. szimfónikus/opera metál (Apocalyptica, Nightwish), 5. a rockzene határán (HIM, The Rasmus, The 69 Eyes).

– Magánemberként hallgatsz finn metált?

Régebben, most már csak hébe-hóba, illetve a kiállítás kapcsán többet. Most kerültem közelebbi kapcsolatban az Amorphisszal, korábban inkább Apocalypticát, Nightwisht hallgattam. Talán jobb is, ha kicsit kívülálló ember rendezi, helyezi el az anyagot – a zenei szakzsargon nem is jelenik meg –, a jobb rálátás miatt. Elsősorban a magyar tribute zenekarok megjelenése, a látható ereklyék teszik izgalmassá a magyarországi recepciót.

– Te magad jártál finn zenekarok koncertjein, esetleg éppen Finnországban?

Én magam csak hazai koncerten, a Sziget Fesztiválon, Apocalypticán, de a felhívásra jelentkezők közül többen, a Tuska fesztiválos poszter nagy ereklyének is számít.

– Az eredményes felhívás alapján a metálosoknak tetszhet a kiállítás. Mi a helyzet a nem-metálosokkal?

Először meglepődnek, hogy jé, meddig is tart a kultúra, és a múzeumi reprezentációja. Még maguk a finnek is rácsodálkoznak, hiszen többségük nem ismeri az együttesek egy részét (ennek oka, hogy vannak olyan csapatok, melyek a külföldi fellépésekre koncentrálnak).
Amúgy érdekes jelenség, hogy a finn rádióadókon mennyi metálzenét játszanak, s az Eurovíziós Dalfesztivál milyen kiemelkedő, nagy figyelemmel követett esemény körükben. Emlékezzünk a Lordi zenekar horror rockjára – ők egy kép erejéig szintén jelen vannak a kiállításunkon.

– A megnyitó ünnepségen egy Nighwish tribute zenekar (a Nightquest) szerepelt. Milyen egyéb kísérőrendezvények lesznek még?

Ez egy rövid, 5 hetes kiállítás. Május 8-án egy finn dokumentumfilmet vetítünk zárásként. A film azt a kérdést feszegeti, amit a kiállítás is próbál a maga eszközeivel: miért is olyan népszerű Finnországban a metálzene. A filmet egyébként a Sarcofagus finn heavy metal banda egyik tagja készítette. Az angol hang mellé magyar nyelvű kivonatot készítünk, s a vetítés után szakértő és rajongói részvétellel beszélgetést tervezünk.

RIP

www.neprajz.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés