2010. 05. 01.
Nemzetközi Törülköző Nap – Felhívás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

2010. május 25., Budapest, Hősök tere, 19-22 óráig

„A GALAXIS Útikalauz érdekes dolgokat közöl a törülközőkről. A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását […]; veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a legfontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strang (strang: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgomolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. […] – igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.” – olvasható a helyes törülközőhasználatról a világ egyetlen ötrészes trilógiájának alapkötetében (Molnár István fordításában), Douglas Adams Galaxis Útikalauz stopposoknak című remekművében.

Az író – aki szoros barátságot tartott fenn a népszerű Monty Python tagokkal, vagy a neves zoológus Richard Dawkinsszal – 2001-ben bekövetkezett halála után tisztelői minden évben megrendezik az International Towel Dayt, azaz a Nemzetközi Törülköző Napot. Az egyénileg is megtehető tiszteletadás (aznap vigyél magaddal egy törülközőt, bárhová is mégy!) közösségivé is változtatható, ahogy azt 2009-ben Budapesten kb. 40-en meg is tették a Deák téren összegyűlve. Az akkori találkozó olyan jól sikerült, hogy idén már hivatalosan bejelentett és megszervezett rendezvényként színesítik fővárosunk kulturális palettáját. Garami Gergely, Kalmár Tibor és Tóth Zsuzsa szervezőknél már jóval 100 fő fölött regisztráltak az eseményen részt venni kívánkozók (a Facebookon).

A tavalyi eseményhez hasonlóan idén is kirakják az élet értelmét (azaz a 42-es számot!) törülközőkből, felolvasnak Adams könyveiből magyarul és angolul egyaránt. Lesz még törülköző szépségverseny, törülköző hajtogató verseny, csoportképkészítés, valamint egyéb játékos programok. Az esemény végén az ünneplő társaság stílusosan elvonul a vendéglőbe a világ végére, jelen esetben a Tündérgyár nevű szórakozóhelyre, ahol ízletes Pángalaktikus Gégepukkasztóval koccinthatnak.

RIP


 

www.towelday.org/
www.douglasadams.com/
www.tundergyar.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés