2010. 10. 02.
Dalok a mészárosházból – Malevolent Creation: Invidious Dominion
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különösebb rákészülés nélkül futottam neki az amerikai Malevolent Creation death/thrash veterán Invidious Dominion címre keresztelt új lemezének, s vélhetően azért, mert az utóbbi időben a dallamosabb zenékre koncentráltam, mellbevágóan kellemes élmény volt a szóban forgó anyag – amint egyik dalának címe találóan illik rá – mészárosháza. A kíméletlenül gyors, brutálisan és precízen kivitelezett darák egy kivételesen bepipult zenekart mutatnak, az albumot hallgatva az a benyomása alakul ki az embernek, hogy a tagok nem sokat vacakolhattak koncepcióval, iránykereséssel, kísérletezéssel, ellenben óriási vehemenciával estek neki hangszereiknek, a sebességet a maximumig tolták, s mintha így akartak volna – legalábbis szellemiségében – a Reign in Blood nyomába eredni.
 

És valóban: a bő 35 perces anyag elsősorban a zsigeri tika-tikákról, az adrenalint az egekig toló, horzsoló death/thrash reszelésről, a végig nagyjából egy-két (magasabb és mélyebb) hangon végigvitt üvöltésekről, a slayeresen megtekert szólókról és – ami nem mellékes – a kerek dalokról szól. Mert bár a sebesség, az egyébként tipikusan kiszámoló-típusú üvöltés, a hasonszőrű témák meglehetősen homogén konstrukciót eredményeznek, figyelmesen hallgatva az anyagot előjön annak dalközpontúsága. E dalcentrikusságot nem a fifikás szerkezetek, a jól elkülöníthető és identikus elemek recirkulációja jellemzi, sokkal inkább a témahalmozás kerülése, az eltalált tempók, és hangozzék bármilyen furcsán, a hatásosan kivitelezett, alapból refrénszerű süvöltés.
 

A remek (különösen a cinkezelésben) lombardóiánus dobolás, a helyenként grind tempók, a roppant húzós gitározás mind-mind szélsőséges punkos lendületet ad a lemeznek, ennek szellemisége pedig érződik is, és így a Reign in Blood mellett a Terrorizer kultikus első lemeze, a Word Downfall, vagy a Lock-Up csuklóból kirázott elemi grindja ugrik be, miközben a dalok mindig tartogatnak valamilyen váltást, csavarást, mely a Malevolent Creation stílusának fokmérője lesz. A hangzás pedig, ahogy eddig is, első osztályú.

Hagyományos alapú, azonban a fölpörgetett tempók iránt lelkesedő death/thrash rajongóknak ajánlott napi zúzásadag, mely feszültséglevezetés gyanánt is kiváló.

Malevolent Creation: Invidious Dominion
Nuclear Blast, 2010.


http://www.myspace.com/malevolentcreation

 
Kulcsszavak: Malevolent Creation

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés