2010. 10. 16.
Death metalunk zsarnokgyíkjai (Tyrant Goatgaldrakona: Sign of Moloch)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Kiváló múltidéző, a harmincas death metalt kedvelő korosztálynak egyenesen nosztalgikus, de a mának, a fiataloknak legalább annyira érdekes, minőségi, hangulatos anyagot tett le az asztalra bemutatkozó anyagként a szegedi Tyrant Goatgaldrakona. A Stygian Shadows Productions kiadványaként megjelenő EP 20 percben, 5 szám erejéig esszenciális ős-, mégis modernnek ható death muzsikát prezentál. RIP szerint kifejezetten hallgattatja magát a Sign of Moloch.   

Ha létezik is magyar metál underground, akkor az biztosan Budapest központú és diszkontinuitások mentén taglalható. Mára pedig többnyire a digitális kommunikációs csatornákon lelhető föl. Ekként jelentősen módosult funkciókkal rendelkezve, mint akár a 80-as, akár a 90-es évekbeli előd konglomerátumai. A találgatások mellett az viszont tény, hogy a metálon belül csak és kizárólag a thrash/black/death műfajoknak van undergroundja: ezt a fanzine/webzine jelenlét, a disztribúció és a közös koncertek viszonylag magas száma támasztja alá. Hogy a hazai képviselők zeneműveit hányan hallgatják, vásárolják rendszeresen? Saccolva – a koncertek látogatottságát, valamint az orgánumok megszólítottságát figyelembe véve – 50 és 100 közé tenném a számukat – de az alkalmi érdeklődők számát tekintve ez mintegy 200-500 fő is lehet.

Remélhetően nem csak őket szólítja meg – hanem nemzetközileg is sikert arat – egy friss alakulat, a Tyrant Goatgaldrakona bemutatkozó anyaga, a Sign of Moloch EP, amit a Stygian Shadows Productions adott ki a napokban. A rendkívül igényes kivitelezés (artwork, booklet, design) magasan kvalifikált muzsikát rejt a death metal ágazatból. A műfaj underground szokásai szerint a különleges álnevek mögé (Grave Desecration and Necrosodomy – gitár, basszus; Hellfire Commander of Eternal War and Pain – dobok, vokál) rejtőző alkotók már olyan zenekarokban bizonyítottak, mint az Ahriman, a Fagyhamu, a Masqim Xul, a Hexenwood, vagy újabban a Mörbid Carnage.

A 20 perces, öt számot rejtő anyaggal a kiadói ajánló az Incantation, a Von, a Beherit, az Archgoat és a Blasphemy rajongókat célozza meg. Annyi bizonyos, hogy a zenei koncepció a 80-as évek végének, a 90-es évek elejének death metalja alapján határozható meg, viszont a jelen igényeihez mért, ahhoz közelibb hangzással. Jófajta death metal muzsikát hallhatunk (blackre jellemző szövegvilággal), még abban a felfogásban, amikor nem váltak további alműfajokra a metál zenék, ezen belül a death metal sem osztódott: a TG zenéje az old school szellemében fogant, nyomokban viszont a későbbi vívmányok, zenei megoldások is helyet kapnak. Nekem az általam jobban ismert Incantation mellett, a ma már doomnak nevezett műfaj zenei elemeinek jelenléte miatt a korai Confessor, vagy az ős-Morgoth (két első EP) is eszembe jutott, bár az amerikai vonulat meghatározóbb.

Mély hörgés, kétlábgépek, mélyrehangoltság, gyors tempók, hangulatos átvezetések a lassabb tempóknál – és igen: megjegyezhető ritmusok, ütemek, azaz valódi dalok. Ezek jellemzik a TG első publikációját.

Sokadszori hallgatásra nekem jelenleg a 3. szám, a The Born of Hatred a kedvencem, de egységesen magas színvonalat képvisel mind az 5 tétel.

Az EP első két száma (The Sign of Moloch és Lords of Catharsis) a zenekar myspace oldalán meghallgatható – engem is ezek győztek meg arról, hogy be kell szereznem a CD-t. Megérte!

RIP

 

Tyrant Goatgaldrakona: Sign of Moloch
(EP, Stigian Shadows Productions)
Játékidő: 20:29
Megjelenés: 2010. október

www.myspace.com/tyrantgoatgaldrakona
www.myspace.com/stygianshadows


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés