2011. 03. 15.
Metal meets Rock ’n Roll az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Szép, mint az extrém metál találkozása a psychobillyvel a hajón – Aragon örökbecsűjének e verzióját igazolta az a több száz fős közönség, aki hétfőn a szintén a városban fellépő Grand Mexican Warlock, a Mystery Gang, vagy a PeCsa színpadát ostromló Power of Metal turné szereplői helyett inkább a Bloodiest és a Watch My Dying közé ékelődő két psychobilly banda, a Yellow Spots és a Gorilla koncertjét választotta. Remekül és igényesen szórakozhattunk.

Bármennyire is szeretem a Psychotic Waltzot, sokkal nagyobb váratlansággal kecsegtetett a Metal meets Rock ’n Roll elnevezésű rendezvény. A zenekarok összeállítása révén eleve biztosítva volt az unalom kizárása: a Bloodiest zúzdája, mint Brujeria, Asasino, Lock Up és Terrorizer rajongó eleve érdekelt, a Yellow Spots belezős rakkendrollja előadásmódjuk elhíresültsége végett vonzott, a decemberi Dürer-kertes Gorilla koncertet passzolnom kellett, így most végre alkalmam nyílt hazánk minden bizonnyal legjobb psychobilly bandáját testközelből meghallgatni, a Watch My Dying pedig szimplán kedves a szívemnek. Nagyon kíváncsi voltam a közönség összetételére is.

Nos a pin-up girlök elmaradtak – talán a Mystery Ganget választották –, de panaszra így sem lehetett okom. A nyolc óra után kezdő Bloodiest retrográd módon zúzott a színpadon. Nem bírtam röhögés nélkül a festék és női harisnya mögé rejtett arcok látványából fakadó összhatást. De mivel az egész zenei koncepció is a megkésettség tudatosított műveléséből ered, elsősorban a szórakoztatás áll a középpontban, így fülelve hallgattam a mintegy 25 perces zúzdát, valamint jót mosolyogtam a zenekari tagok vicces bemutatásán. De elhangzott a magyar közművelődés egyik legendás mondata is: „Egy szót mondok: heavy metal”.

A Yellow Spots koncertjére már jócskán duplájára-triplájára nőtt a közönség száma, nem volt tumultus, de kezdett megtelni a hajó gyomra. S aztán elszabadult a mennyország! Volt, hogy 12-en is hozzájárultak a színpadkép sűrűségéhez: 4 fúvós, 2 vonzó külsejű vokalista lány balról-jobbról, köztük a dobos, gitáros, nagybőgős, a zombi-punk énekes, valamint plusz látványelemként két táncikáló, pózoló múmia, sőt, egyiküknél egy próbababa is ölelés tárgya volt… Fergeteges show-t produkáltak! Összetevők: a horror látványelemei: a lányok is vértől iszamos arccal danásztak, rockabilly zene, plusz szarkasztikus szövegek, amiket ilyen színvonalon legutoljára a szépemlékű Szőranya Emlékzenekar dalszerzőitől hallottam.

Előzőleg meghallgattam a zenekar Öt fogásos vacsora a belezősökkel (2006) és a Torz jövőkép most a múzsa (2008) című lemezeit, de a Műkezes fűszeres, vagy a Hová lett a toalett?, a Taposs a gázba (utóbbi a Belezős balladák című 2005-ös demóról) igazán élőben érvényesül, sőt az előadások mozgalmas, teatrális, nagyon szórakoztató mivoltát kár is lenne kihagyni. Számomra az est csúcspontja volt a koncertjük, ajánlom mindenki figyelmébe ezt a tehetséges csapatot!

Tíz után állt színpadra a Lukáts testvérek vezette Gorilla. Nem újdonság, itt is a minőség, az igényesség elve a mértékadó. Nem feledve, hogy nagyon jó számokat írnak, amik közül az újabbakat is jó lenne CD-n hallani (jó régen jött ki az a 2. lemez, 2000-ben). Szerintem egyébként ők is, a Yellow Spots is lazán fölveszi a versenyt az extrém metál zenekarokkal zenei keménység dolgában, mindamellett nekik jobb a hangzásuk. Néha olyan érzésem volt a Gorilla szettje alatt, mintha Chris Isaac Twin Peaksbe tévedt volna, s ott egy nagybőgővel megtámogatott thrash bandát alapít. Láthatóan a csaknem teltházas közönség (rengeteg metálos) is jól érezte magát!

Bármennyire is kedvelem a WMD-t, ezúttal nem vártam meg fellépésüket, a két psychobilly zenekar eltelítette hallójárataimat, kielégítette kulturális igényeimet az estére. Csak reményemet fejezem ki, hogy idén végre megjelenik egy új albumuk, mert a Moebius óta már két év is eltelt (a –1 nem számít).

A Yellows Spots és a Gorilla elkövetkező koncertjein pedig, ha tehetem, ott leszek!

RIP

Metal meets Rock ’n Roll
Watch My Dying, Gorilla, Yellow Spots, Bloodiest
Budapest, A38, 2011. március 14.
Jegyár: 1.300/1.600 Ft

www.myspace.com/gorillapsycho
www.watchmydying.com
www.myspace.com/watchmydying
www.yellowspots.hu
www.myspace.com/bloodiestmetal
www.a38.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés