2011. 11. 08.
Halálos svéd zúzda (Demonical, Volturyon, Slytract koncert a Rocktogonban)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Két svéd és egy magyar death metal zenekar indult útnak október végén, hogy bejárva a Kelet-Európa országainak rockklubjait az északi fémkereskedelemnek biztosítson új felvevőpiacot. Mindhárom csapat idén publikálta új termékét, így aktualitásban sem volt hiány. A budapesti death metal underground maroknyi szereplője persze szinte teljes létszámban meg is jelent a koncertkörút második magyar állomásán. Nem is volt ok a csalódásra: zúztak, zúztunk.  

A közép-svédországi Dalarna megye Avesta községéből származó, áprilisban már a harmadik nagylemezét (Deatht Infernal) megjelentető Demonical kelet-európai turnéján két magyarországi várost is érintett. Pénteken Pécsett tomboltak (itt vendégként csatlakozott hozzájuk a Malediction), hétfőn pedig a fővárosi Rocktogonban tartottak „svédacél” bemutatót. Utóbbi helyszín a turné 11. állomása volt. (A legjobban a mai pozsonyi koncertre látogatók járnak: ott a Vomitory is színpadra lép a Prostitute Disfigurement társaságában.)

A csöppnyi (színpaddal együtt nincs 100 m²) előadóteremben este nyolc óra magasságában kezdett az augusztusban második lemezét megjelentető miskolci Slytract. Bár a teremben igen meleg volt, a 30-40 fős hallgatóság hangulatát nem sikerült felfűteni Melegh B. Gábor kvartettjének. Az alapvetően svéd (elsősorban: Hypocrisy) középtempós death elemekre építkező zenekar amúgy kitűnő lemezt készített (Existing Unreal), bár az ösztönösséggel szemben inkább a tudatosság dominál a felvételeken – a megtervezettség strukturálisan valahogy visszafogja a lehetséges energiákat… A koncert hangzása illúzióromboló volt: a dobok úgy szóltak, mintha Galántay Tamás cserepeken játszott volna, a gitárok pedig szanaszét szálltak az éterbe.

Mindez azért volt érthetetlen, mert amikor a borlängei Volturyon kilenc után színpadon termett, úgy szólt minden, mintha egy gépesített hadosztály egyszerre indította volna be járműveit. Érdekes, hogy a második lemezét februárban (Coordinated Mutilation) kiadó, szintén a „svédacél” hazájából, Dalarna megyéből származó kvintett amerikai típusú brutál death metalt nyom, nem kevés vehemenciával. A zsebkendőnyi színpad mindkét oldalán kétméteres viking gitáros, míg a frontemberi poszton teljesítő Olle Eckman kiállásilag, mimikailag és orgánumban is a guttedes Hajnali Sándorra emlékeztetett. Repkedtek a hajak, a közönség jólesően bólogatott…

Az ex-Centinex taggal/tagokkal is bíró Demonical (hogy a Grave dobos Ronnie Bergerståhlt ne is említsem…) énekese, Sverker „Widda” Widgren (aki korábban a Diabolical soraiban bizonyított gitáron is) leginkább a Skyforger basszeros Zirgs kisöccsének hatott – azaz úgy nézett ki, miközben a fejével a mennyezetet súrolta, mint egy behemót viking. (S ha már az alaki hasonlóságok: a négyhúros Martin Schulman, mintha Jeff Hanneman és Karl Sanders szerelemgyereke lenne a szőke üstökével, kissé puffadt orcájával.) A „svéd jelleg” náluk volt a legmeghatározóbb. Az Entombed és a Dismember láncfűrészes gitárhangzásának továbbvitelével ápolják a svéd death metal hagyományokat. Míg műsoruk első felében a két nevezett korai korszakát idézték lehengerlő módon, addig később már a death ’n’ roll hatások érvényesültek: jókedv és beindulás a színpad előtt…

Kellemes, svédületes hétfő esti kikapcsolódásban lehetett részünk.

RIP

EASTERN DEATH INFERNAL TOUR 2011
Demonical
(S), Volturyon (S), Slytract
Budapest, Rocktogon, 2011. november 7.
Belépőjegy ára: 1500 Ft

www.dreamtidemusic.com
www.demonical.net
www.myspace.com/thedemonicalhorde
www.volturyon.net
www.myspace.com/volturyon
www.myspace.com/slytract
www.facebook.com/SlytractBand

Kulcsszavak: slytract, Demonical, Volturyon

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés