2012. 03. 22.
Non compos mentis (Krampüs: Mental Holocaust)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ha férfias szórakozásra, mégis kényeztető felüdülésre vágysz, a legegyszerűbb, ha az aromafürdő és a masszázs helyett nekrotikus környezetet varázsolsz magad köré – ám ha félsz a hullaházban, vagy a temetőben, elég, ha a kanapé és az íróasztal között félterpeszben billegeted magad képzeleted színpadán: némi death/grind muzsika, kellemesen öblös és bugyborékoló hanggal testet, lelket bőrradírként simogatva távolítja el az elhalt hámsejteket.
 
Kíváncsiságom fokozott volt, mivel a tetszetős 2010-es demo, a Perverted and Sadistic után már 2011 februárjában elkészítette első nagylemezét a veszprémi death/grind trió, de a kiadókeresés, majd a megállapodást (a magyar Terranis és az amerikai Sevared koprodukciója – hasonló módon jött ki a Depths of Depravity és a Paediatrician lemeze is) követő idő több mint egy évet vett igénybe. Végre idén március idusán megjelent a Mental Holocaust. A stílushoz illő, szemnek kellemes borítójú lemez 16 számban nyűgözi le a hallgatót. A demo összes száma (kivéve az intrót, tehát maradt 8) helyet kapott itt, s a játékidő is 10 perccel hízott. 
 

Az ön- és műfajironikus név- és címválasztás, valamint mindenekelőtt a zene nem hagy kétséget afelől, hogy a Krampüs esetében kevésbé a konvenciók áthágása, mindinkább azok minél teljesebb megjelenítése a cél. Sem a grindcore, sem a death metal klisévé merevedett megoldásai nem kerültek revízió alá – minek is, gondolhatjuk, hiszen a két extrém műfaj már létével magában hordozza lázadás attitűdjét… igen ám, de a centrum-periféria ciklikus váltakozása jelenleg nem a metálzenei megoldások felől villantja föl az újdonság erejét, sokkal inkább eróziót érzékel… A Krampüs zenéje viszont egy sajátságos kevercs, ami a két brutál irányzatot némi lassulásokkal, kiállásokkal, csipetnyi "doom"-mal fűszerezi – nekem e miatt (is) jönnek be.
 
Mindegy is, a Krampüs tagjai inkább szórakozni, szórakoztatni akarnak egy adott stílus kedvelői körében. Ehhez a Mental Holocaust tökéletes produktum. A trió felállásból adódóan a basszus is kellően előtérbe került, s a demótól eltérően most "élő dobos" szolgáltatta az ütemeket. Az első tétel (Servants of Lies) intrószerűen kezd, de hamar vált kétlábdobos brummogó, vastag hangzású, mélyre hangolt őrlésbe, majd az hangterritórium kijelölését követően rögtön arcunkba mászik, tép a demo címadója, hogy aztán két perc se teljen el, s máris újabb tört ritmusokat pengessen a gitár, gyorsabban tapossa a pedálokat az ütős az Autopsy Ejakulation szerzeményben, s így tovább. Nem hagyják megunni a számokat, szinte mindegyik két perc alatti játékidővel bír – igazán lényegretörőek.
 
Hogy miért hallgassuk az ördögöcskét? Jókedvet csinál, igényes zenei megoldásokat kínál a halálmetál híveinek, valamint pihentet is, hiszen könnyen a hullám(!)hosszára lehet kerülni.
 
RIP
 
Krampüs: Mental Holocaust
(Terranis Prods.–Sevared Records, 2012. március 15.)
16 szám/ 25 és fél perc
 
www.myspace.com/krampusgrind
www.terranisproductions.com
www.sevared.com

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés