2012. 05. 20.
Éjjeli bringázás törölközővel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Éjjeli bringázás törölközővel
Ha pénteken munkába menet – időjárástól függetlenül – nagyszámú, törölközővel a vállán vagy a nyaka körül járó-kelő emberszabásúba botlunk, ne gondoljuk elsőre azt, hogy úszómesterek konferenciája zajlik a városban. Ha netán a törölközőn kívül semmi mást nem viselnek embertársaink, még mindig gyanakodhatunk átutazó szaunakedvelő finnek csoportjára, vagy a Schirilla György rajongói klub demonstrációjára.

Ám sokkal valószínűbb, hogy Douglas Adams brit író emlékének adózók kanyarították magukra jellegzetes, fürdőzés utáni kellékjüket a Nemzetközi Törölköző Nap alkalmából, kinyilvánítva rajongásukat a Galaxis útikalauz stopposoknak című regény iránt. A 2001-ben elhunyt világhíres – egy öt- és egy kétrészes trilógiát alkotó – szerző műveinek szereplői, nyelvi ötletei, aforisztikus mondatai mára a populáris kultúra részei – bárhol a multiverzumban. Arthur Dent, Ford Prefect, Trillian, az egoista kétfejű galaktikus exelnök Zaphod Beeblebrox, a bolygótervező Szlartibartfaszt, Marvin a paranoid android, a Bábel-hal, a vogon költészet, a Pángalaktikus Gégepukkasztó, a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadja, a Katasztrófasújtotta Terület zenekar, a végső válasz (az élet értelme): 42 – 1987, az első magyar fordítás (Molnár István) megjelenése óta itthon is közeli ismerősünkké váltak. És persze a törölköző! – mely a világmindenségben kalandozó űrstopposok nélkülözhetetlen útitársa: leheveredhetünk rá, betakarózhatunk vele, vitorlaként kifeszíthetjük, kézitusában fegyverként alkalmazhatjuk, fejünkre tekerhetjük… és akár törölközhetünk is bele, ha elég tiszta.

Május 25-én csillagközszerte megemlékeznek a Monty Python tagjaival és Richard Dawkins zoológus professzorral is baráti kapcsolatot ápoló író zsenialitásáról. Hazánkban dokumentáltan 2007-ben rendezték meg először Szegeden a Legszebb törölközők versenyét, a fővárosban pedig 2009-ben gyűltek össze a rajongók ezen a napon a Deák téren, hogy kialakítsák a 42-es alakzatot. 2010-ben már a Hősök és a Moszkva téren, a Millenárison, a Csodák palotájában grasszált megannyi törölközős egyed (részben a Geek Pride Day keretében), 2011-ben a budapesti Szabadság téren és a Fogasházban hallhattunk jobbnál jobb vogon költeményeket, Pécsett pedig a Minerva könyvtárban találkoztak a humoros sci-fi kedvelői. Ahogy idén is – a könyvtár honlapján futó videoklip szerint.
 
 

A Nemzetközi Törölköző Napot összefogó towelday.org-on hazai programként a Night Riders regisztrált: a biciklis csapat este kilencre várja a budapestieket az Erzsébet téri Akvárium elé, hogy aztán éjszakai tiszteletkört tegyenek a városban – természetesen senki ne hagyja otthon a törcsijét!. Ám rengeteg lehetőség kínálkozik Föld-szerte: Sydneyben egy könyvesboltban 20% engedményt kapunk, ha kezünk ügyében van törölközőnk, São Paulóban vogon költészeti esten vehetünk részt, Torontóban flash mobbal ünnepelhetünk, Turkuban a Cosmic Comic Caféban fogyaszthatjuk el Pángalaktikus Gégepukkasztónkat, Balin szintén toroklocsolás, Szentpéterváron felolvasás…

Akik otthon maradnak, vigasztalódjanak két, a közelmúltban megjelent könyvvel. Végre magyarul is olvasható Neil Gaiman folyamatosan frissített Adams-monográfiája, a Ne ess pánikba!, valamint a The Daily Mail tudományos szerkesztője, Michael Hanlon A Galaxis útikalauz tudománya című kötete.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés