2012. 07. 26.
Démoni massza (Demonical koncert a Rocktogonban)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A massza elszabadult a városban, minél több embert fogyaszt el, annál nagyobbra növekszik – az amerikai The Blob című horrorfilm-klasszikus rövid tartalmi kivonata a tegnap esti Demonical koncert hangzása kapcsán is megállja a helyét, remélhetően ez esetben a keverőpult mögött álldogáló szakértő is az áldozatok közé került. Ám a tömény zajártalom nem hogy elvette volna a kedvünket, inkább felajzott bennünket, s nagy elánnal csápoltunk a bandának e különös, különös nyár-éjszakán.
 
Nincs is jobb annál, mint fülledt nyári éjszakán hűvös pesti pincében death metallal kényeztetni a hallójáratokat. Az Obscene Extreme és a Brutal Assault fesztiválok közt idehaza pihegő maroknyi magyar kontingens, nem bírván idegei feszültségével, kénytelen "deathenzív" lenni, s a tavaly novemberben már ugyanitt bizonyított svéd őrlőkre lesietett a klub sötétjére.
 
Jelentősségéről és eredetiségéről nem oszlanak meg ugyan a vélemények, de az kétségbevonhatatlan tény, nagyon szimpatikus energikus brigád a Demonical, az ember fia-lánya örömmel tér vissza színpaduk elé zúzni egyet, a hallójárati mirigyek termelte fülviaszt fellazítani.
 
A tavalyi EP-je alapján szimpatikus únyi Exodikon nyitott a skandinávoknak. 21 órakor, mikorra a tett helyszínére értem, éppen záró számukat konferálta föl Pósfai József gitáros/énekes. A hanganyagnak is címet adó Végtelenbe zárva impresszióim alapján egy technikásabb floridai death metal-darab, József orgánuma miatt némi millés (gy. k.: kreatorös) beütéssel. Jó kis cucc, "ajánlom mindenkinek, aki szereti", a honlapjukról letölthető a bővített kislemez, melyen angolul és magyarul is rögzítették az emberihangsávot.
 
Már az únyi srácokon látszott, itt biza megizzad ma a színpadra lépő, s nem a közönség (30-50 fő) hozzáállása miatt, hanem a terem fullasztó-fülledt adottságai, a lámpák felfűtő hatása okán. Mikor a jól megtermett tagokból – különösen Sverker "Widda" Widgren énekes, akit múltkor a Skyforger basszeros Zirgs kisöccséhez hasonlítottam, most pedig Matthew Lillard amerikai színész két-háromszorosára felpumpált változatának tűnt – álló svéd kvintett ¾ tízkor az intro után színpadon termett, hogy 50 perces tömény műsoruk kezdetét vegye, megkezdődött a homlokok bugyborékolása is. A szett első harmadára már zsinórként lógtak a csatakos tincsek a zenészek fejéről. Widda a maga 2 méterével pedig egyre óvatosabban csapta hátra sörényét, mivel az amúgy sem egetverő helyiség a színpad fölött még tovább vesztett magasságából, s haja folyton beleakadt, föltapadt a csöveket takaró álmennyezet burkolatára.
 
Sorjáztak a 3 lemez dalai… illetve gondolom, azok voltak, mivel a hangzás finoman szólva csapnivaló volt. Widdából az első 2-3 számnál még lehetett hallani valamit, később egyáltalán semmit, csak a konferálásokat. Mintha egy kisrepülőgép-hangárban lettünk volna, ahol az áramvonal-tesztelő propeller hangja mindent elnyom, csupán némi umca-umca üt rést rajta néha. A dobokat jól lehetett venni, bár a cizelláltabb részeket nem, a gitárok pedig egységbeforrtak, egy nagy kásába. Ez a hangmassza azonban nem hat oly üdítően, mint a masszázs (bocs!). Egyébiránt nem volt zavaró, hallottunk már rosszabbat is, én csak az éneket sajnálom: mintha levennéd a hangot a tv-n, miközben, mondjuk, a 300 c. film csatajelenetei zajlanak. Widda is (látszólag) üvöltött, hörgött, morgott, acsarkodott – hallhatóan semmi…
 
A hallójárat-pusztítás azonban sikeres volt! Mindazonáltal az "outro", a Bee Gees Saturday Night Feverje többekből hasonló reakciókat váltott ki, mint maga a megelőző hajpörgetős fémvihar (igaz, Pazuzu?!)… Móka és kacagás egy felhőtlen különös, különös nyár-éjszakán, amikor
 
"Az Égből dühödt angyal dobolt
Riadót a szomoru Földre,
Legalább száz ifjú bomolt,
Legalább száz csillag lehullott,
Legalább száz párta omolt:"
 
A keverőst meg csókoltatjuk!
 
RIP
 
Summer Infernal Tour 2012
Demonical (S), Exodikon
Budapest, Rocktogon, 2012. július 25.
Belépőjegy ára: 1500 Ft
 
www.demonical.net
http://www.facebook.com/Demonicalofficial
http://www.facebook.com/exodikon
www.rocktogon.hu
 
Kulcsszavak: Demonical, Exodikon

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés