2012. 09. 10.
Nyár végi koncertfolyam III. (Khuda-koncert a Szabad az Á-ban)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén egy fesztiválra se mentem el, emiatt a nyaram kissé unalmasan telt. De aztán az események szerencsés láncolata végül úgy hozta, hogy csináltam magamnak egy fesztet. Hat napon belül ugyanis három olyan eseményre is ellátogattam Pesten, ahol igazán nekem való muzsikák pörögtek: szeptember 4-én újra Budapesten lépett fel a brit Khuda, akik ezúttal is nagyszerű koncertet adtak, ezúttal a Szabad az Á-ban.          

És akkor szeptember 4-én elérkezett a nap, amikor a Khuda "tízmilliomodjára" fellépett Magyarországon, Bálványvér Milán pedig lehúzta a rolót. Hogy utóbbi tett végleges-e, azt szinte mindenki vitatja, még maga Milán is, aki az Omegát emlegetve mondta, hogy akár még húszszor is visszavonulhat. Az biztos, hogy ez az este nem is lehetett volna ideálisabb búcsú. Ezúttal viszonylag szépszámú közönség gyűlt össze (úgy 50-60 ember), sok-sok barát is megjelent, sőt, a zenekarok is már-már családias módon köszönthettek mindenkit.

Bár a kezdés picit csúszott, kilenc magasságában végül belecsapott hangszereibe a pécsi Starfunk Simples. Eddig még nem volt hozzájuk szerencsém, de már sok jót hallottam róluk. A csütörtöki koncertből okulva ezúttal inkább nem mentem túl közel a színpadhoz, s bár emiatt keveset láttam a csapatból, de legalább jól szólt, amit előadtak. A négyesfogat legnagyobb erőssége, hogy a hagyományos post-rockos elemeket ügyesen vegyítik jazzes megoldásokkal, s Kovács Péter személyében klarinétosuk is van, ami szintén nem hétköznapi. Én emiatt óhatatlanul is kerestem a párhuzamokat a chicagói Yakuzával, akik szaxofonnal operálnak, de a magyar srácoknak azért nem céljuk a féktelen káosz és súlyosság összevegyítése éteribb pillanatokkal, ők egy szellősebb, rockosabb irányt jelöltek ki maguknak.

A Rosa Parksról nehéz bármi újat leírni, de az biztos, hogy rosszat nem nagyon lehet, hisz még mindig ők Magyarország egyik legjobb post-rock bandája, s igazából még az út elején járnak, szóval valószínűleg a kvartettre még az eddigieknél is nagyobb sikerek várnak. Bulijukra szépen összegyűlt a tömeg (persze a Szabad az Á-ban a szűkösség miatt ez nem is olyan nagy mutatvány), s az instrumentális brigád igyekezett is rászolgálni a bizalomra – bár az est vége felé a gitáros, Vili megemlítette, ment már nekik ennél jobban is. Az Old Dinosaur című számuk pedig egyre nagyobb kedvenc.

A Khuda esetében viszont már nem bírtam ki, hogy ne álljak minél közelebb hozzájuk: végül az első sorba vitt a lendület, közvetlenül a gitáros Tom elé. Mivel sajnos én ezelőtt csak egyszer láttam a duót, így nagyon szerettem volna, ha a kedvenc dalomat, az első lemezes Black Waterst is eljátsszák, de ezzel sajnos már elkéstem: a ráadást (azt hiszem: Pirsig és Don Benito) leszámítva csak új szerzeményeket játszottak. A buli elég intenzívre sikerült, mivel a friss nóták elég pörgősek és helyenként zajosak, a dobos Steve-nek (aki "civilben" jelenleg úgy néz ki, mint Néma Bob soványan) rendesen oda is kellett pakolnia magát, hogy egy pillanatig se lankadhassunk, de meg is csinálta: hatalmas elánnal és látványosan ütött, pörgetett, színezett, blastbeatelt, ha az adott rész azt kívánta meg.
 

A durván negyven perces műsor után azonban nem ért véget a buli, hiszen aki akart és tudott, még hajnalig pöröghetett a helyen. Sőt, Milánt már a Khudának kellett megkérnie, hogy talán ideje lenne elugrani a közelbe enni- és innivalóért (Tomnak nagyon ízlett az almás Borsodi), s aztán indulni haza. Utóbbi végül csak fél négy tájt jött össze, de azt hiszem, a britek sem bánták, mert láthatóan jól érezték magukat itt – ahogy mindig.

A Bálványvér Booking tehát egy ideig biztosan nem próbálja meg felkavarni a budapesti zenei állóvizet, de bízunk abban, hogy lesz visszatérés. Ha másért nem, hát azért, hogy hallhassuk-lássuk a Rosettát és a Khudát.

Khuda (UK), Rosa Parks, Starfunk Simples
2012. szeptember 4., Szabad az Á
Belépő: 1000,-

www.facebook.com/khudamusic1
www.facebook.com/rosaparkshun?ref=ts
starfunksimples.bandcamp.com/album/sfs

downer

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés