2012. 10. 24.
A bontógolyó táncrendje (Sinister koncert a Dürer-kertben)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Repkedtek a hajak, többen számcímekkel dobálóztak, de jelentős hangsúly esett a legfrissebb album tételeire is. A vokalista Aad mozdulatai, grimaszai a suffocationös Frank Mullent idézték, még ha a spontaneitás nem is volt velejárója a produkciónak. Volt bennük spiritusz, bennem pedig az a paradox gondolat bújkált: "hogyan lehetséges ilyen lassan ennyire gyorsan játszani". A holland legenda mellett a német Casus és a brazil Krow sem vallott szényent, sőt, utóbbi mintha elorozta volna az est dicsőségét…
 
 
Hű, apám, ki ez a csaj? – Csaj, ez a hörgős? A szépemlékű, de vissza nem kívánt budapesti Mega Pubban kommentáltuk így 2003. április 3-án este Cannibal Corpse produkciójára várva a holland dörgedelem egyetlen érdekes momentumát: a seggig érő hajú, mutatós Rachel Van Mastrigt-Heyzert, aki akkortájt a "balosok" hörgőfelelőse volt. Irgalmat nem ismerő ősbugyborékolás, férfiakat megszégyenítő öblös hangorkán süvített a színpadról, odacsalva a közelébe bennünket: látni akartuk a mindössze a 150 cm-es magasságú hangtulajdonost. Fémpontja volt az estnek! Nem sokkal később a banda szét is esett. Majd 2006-ban az addig a dobok mögött ütlegelő Aad Kloosterwaard előlépett vokalista frontembernek, s egyre másra állítja csatasorba, majd cseréli le zenésztársait: a jelenlegi felállás mindössze tavaly óta él. (Pontosabban a – lemezt is kiadó: Habeas Corpus, 2011 – Absurd Universe nevű zenekar, ahol Adrie Kloosterwaardként énekelt hősünk, váltott át Sinisterbe…) A mostani turné pedig a szeptember 28-án világra szabadított 10., The Carnage Ending című nagylemezt hivatott bemutatni. Turnétársul hívva a brazil deathrash Krow-t és a német brutál death Casust. A magyarországi állomáson a zentai death metal banda, az Ashen Epitaph (akik decemberben ismét föllépnek Bp-en, valamint Szegeden is) és a budapesti Deathstruck is a hallójáratok telítésére szövetkezett. Mindeközben a Dürer-kert nagytermében is állt a bál: az amcsi Between The Buried and Me és tsai. (Periphery, The Safety Fire) igézte a népeket. Igaz, bírom a főbandát valamennyire, de aznap estére agyahagyott zúzásra rendezkedtem be. Agressziót akartam, káoszt, durvulatot, hörgést – zeneileg előadva. Mindehhez a kisterem pont ideális. S lőn!
 
Halálmetálból ne legyünk telhetetlenek. Mivel este 21 órára érkeztem, a budapestieket teljesen kihagytam, a zentai srácok színpadi munkájából pedig csak másfél számot érzékeltem (úgy, ahogy), esetemben az első fellépő a német CASUS kvartettje volt, akik hozták is a(z átlagos) szintet. Illetve volt pár érdekes zenei megmozdulásuk, amikor is a brutalitást némi progresszívnek nevezhető technikázás színesítette – könnyedén vették, léc fölött. Az est színpad előtti résztvevői, azaz mi, vagy háromtucatnyian, jólesően bólogattunk. Nem volt különösebb extra a társulatban, de görcsölés sem, végezetül egy Brutal Truth-gyöngyszemet kaptak elő: barátom, Borsó szemében megcsillant egy könnycsepp.
 
Következett a brazil KROW szemtelenül fiatal csapata, a skacok nincsenek 20 évesnél többek, de úgy hajoltak rá a gitárokra, mint az éhes jaguárok. Nyomták a Sepultura-, Krisiun-örökös agresszív hangorkánt, majd leesett a szemöldököm (jó volt a hangzás is), a koncertjük kb. olyan volt, mintha egy bontógolyó vett volna föl a táncrendjébe, habár csak ácsorogtam, mégis kimerültem a vehemenciájuktól. (Számomra ők voltak a favorit aznap éjjel.)
 
Hosszabb átszerelés, és sok-sok csekkoló "you, you, you…" után színpadra lépett a death metal másodvonalának egyik patinás európai csapata. A SINISTERt persze lehetetlen ma a tagság alapján levezetni az 1990-ben első nagylemezével jelentkező csapatból, hiszen a mai társaság kb. a vokalistává vedlett dobos unokaöccsei lehetnének. Marad a zene, amit jól előadnak. Repkedtek a hajak, többen számcímekkel dobálóztak, de jelentős hangsúly esett a legfrissebb alkotás tételeire is. Aad mozdulatai, grimaszai miatt a suffocationös Frank Mullen jutott eszembe, aki a színpadon gyakorló elmebeteg, s anno a Kultiplexben sok derűt okozott fintoraival, szeletelő tenyerével… Aad mintha őt utánozná, ha nem is oly spontánul. Bezzeg a dobos, Toep Duin... na, ő igazi gyurmaarc. Aad láthatóan indiszponált volt az este, sokszor észrevehetően azon kapta magát, hogy kiesett a szerepéből, ilyenkor gyorsan összegyűrte az arcát, s a szeletelő mozdulattal karmesterkedett – hörgésére viszont nem lehetett panasz. Az elővezetett muzsika is szimpatikus volt a maga zúzós, szimpla módján. Minden elemében hallottuk már ötletesebben, markánsabban korábban másoktól, de attól még van benne spiritusz; bennem az a paradoxon fogalmazódott meg akkor ott: "hogyan lehetséges ilyen lassan ennyire gyorsan játszani" – mentségemre szóljon, elég fáradt voltam…
 
Amiért mentem, jól megkaptam: majdnem vegytiszta régisulis death metalt, profin előadva. Soha rosszabbat!
 
RIP
 
The Carnage Ending Tour 2012
Sinister (NL), Krow (BRA), Casus (D),  (Ashen Epitaph, Deathstruck)
Budapest, Dürer-kert, kisterem – 2012. október 23.
Belépőjegy ára: 2500 Ft
 
www.facebook.com/pages/Sinister/14162294410
www.facebook.com/krowmetalzone
www.myspace.com/casusdeath
www.facebook.com/ashenepitaph?ref=ts
www.facebook.com/deathstruckofficial?ref=ts
 
www.durerkert.com
Kulcsszavak: Sinister, Krow, Casus

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés