2012. 11. 19.
LUBICK – EVERYDAY SUNSHINE (Fishbone koncert az Akváriumban)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hol máshol lubickolhatna a halszálka, mint az Akváriumban? Egy álom vált valóra: mindenidők egyik legjobb zenekara koncertjének lehettem részese. Ők azok, akik az idők folyamán nemhogy lanyhultak volna, inkább acélosodtak, míg a RHCP puhapöcs-üzemmódra váltott, az életművük hátterében nyüzsgő Los Angeles-i hiperaktív zsenik életkoruk előrehaladtával csúcsrajáratták magukat, zenéjüket. Tavaly új EP, idén DVD – most pedig tornádószerűen lerohanták az akváriumként működő budapesti gödröt. Mindenkit megpörgettek…
 
 

Elemi dolgokra vágyik az ember: legyen szeretve–szeressen, legyen meleg téli zoknija, elmehessen Fishbone-koncertre. Már csak a zokni a kinnlévőség…! Régi álmom vált valóra azzal, hogy részese lehettem egy Fishbone-koncertnek. Már voltak itt nálunk, tudom, először talán Pécsett, de a Szigeten biztosan, a jelenlévők beszámolója alapján frenetikus sikerrel, gyakorlatilag pogózott, szörfölt az egész WAN2-sátor… Nekem valahol máshol volt dolgom éppen… Sokat sírtam azon is, hogy a Suicidal Tendencies jelenlegi felállásából hiányzik a gurugitáros, Rocky George. (A Slayer bárdistái anno égre-földre dicsérték, nyilatkozták: mennyire csípik a stílusát, tehetségét!) Most őt is megkaptam a szeretetcsomagban, 2004 óta gitározik a "halszálkák"-nál. Ha nem tudom, fel sem ismerem, akkora afrobozontot növesztett a fejére!
 
Rettenet ült a szívünkbe, mikor vasárnap este fél tízkor még csak 20 ember lézengett a Belváros szívében lévő klub falai közt. Nem értettük, hogy egy nagymúltú, világhíres, ma is ereje teljében leledző extraklasszis jól megközelíthető fellépésére, mely ráadásul szinte ingyé’ van, miért nem jönnek a hazai zenekedvelők. Kezdésre, 10 előtt pár perccel azonban flashmobszerűen megjelent 3-400 fős közönség és kezdetét vette az év koncertje!
 
Ezek a csókák szén-dioxid helyett zenét lélegeznek ki, pólusaikból is muzsika árad, olyan természetes eleganciával, könnyedséggel vezetik elő a ska-punk-jazz-fuzion-rock-metal-soul-(szofista) funk (a dobos John Steward pólóján volt olvasható: SOPH / ISTA / FUNK) elemekből egybeálló artisztikumukat, hogy az ember csak ámul, aztán feled minden mást és velük énekel, ugrál, szörföl, színpadmászik, táncol – ahogy a publikum itt is tette. John Norwood Fisher basszer és Angelo Moore énekes (plusz multihangszeres) 1979 óta vezetik a "Fisherek csontjai"-t (Philip "Fish" Fisher a dobos tesó 1998-ban szállt ki), de a tinédzserekre jellemző éhség, megszállottság érződik rajtuk, na, meg persze a 30 év alatt elsajátított professzionalitás! Amit ez a hét fickó előadott az a muzikalitás magasiskolája, a zenei szabadság apoteózisa – s mondom, mindezt olyan lazán, szinte kisujjból kizárva, mintha csak házibulin adnák elő.
 
Öten is énekelnek a bandában, nem is akárhogyan, Angelón kívül a billentyűs Dre Gipson (aki többet szörfölt a tömeg tetején, mint megszokott), az alacsonynövésű trombonos Jay Armant, aki félmeztelenül ugrált végig, s ő is sodortatta magát a közönséggel jócskán, a 2003 és 2010 között "szabin" lévő szintén őstag "Dirty" Walter A. Kibby II trombitás, de a villámujjú Fisher is. Mindőjüknek tuti hangja van, szólistaként is megállnák a helyüket, persze Moore viszi a prímet, aki themerinnel és szaxofonjaival is odateszi magát – keményen (sok extreme metal bandatag szégyenében kikúszott volna a teremből, ha ezt hallja).
 
A 90+20 perces koncert igazi örömzene volt, pazar zenekari látvánnyal, közvetlenséggel, zenei non plus ultrákkal, és olyan hangzással, hogy még! Minden hangszer és mikrofon tökéletesen, arányosan szólt, Steward felsői: akár mázsás láncingek zuhanása… Moore themerinje meg olyan extra, miközben annyira odaillő, hogy hiányzott volna, ha nincs.
 
Egyetlen negatívum a torokfájásom-megfázásom volt, de a produkció-teljesítmény amúgy is torokszorítóan tökéletesnek bizonyult
 
Ha a hátsó kertemben december 31-ig nem lép föl a Slayer Jeff Hannemannal, akkor ez számomra az év koncertje volt!
 
RIP
 
Fishbone
Budapest, Akvárium klub, 2012. november 18.
Belépőjegy ára: 1700/2000 Ft
 
 
Balra a tavalyi Crazy Glue EP hivatalos borítója, jobbra a tehetséges magyar grafikus,
Haránt Artúr pályamunkája
a creativeallies.com pályázatára

Kulcsszavak: Fishbone, Rocky George, funk

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés