2012. 12. 12.
Élőben DVD, DVD-n élő – Metallica: Quebec Magnetic
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
E hét hétfőn megjelent a Metallica n-edik DVD-je, amely a Quebec Magnetic névre hallgat. 2009 októberében rögzítette a csapat a kanadai városban, s az akkor egy esztendős Death Magnetic-lemez turnéját hivatott megörökíteni. A felvételek kiválóan demonstrálják a Metallica-koncertek egyszerűnek éppen nem mondható képi világát, közelebbről is a háttérvászonra vetített gyors "élő dvd-filmek" hangulatát. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az anyag "korszerű". 

Az előzetes étvágygerjesztők szépen, átgondoltan lettek adagolva a Facebook-on, én magam is egyenként tekintettem meg a Master of Puppets, a The Four Horseman, a My Apocalypse, valamint a Damage Inc. felvételeit, a The Day That Never Comes-hoz előzetesben nem igazán volt gusztusom. A régi dalok ugyanakkor úgy szólnak, ahogy egy Metallica-koncertnek szólnia kell, s az sem minden nap fordul elő, hogy Lars végtére is pontosan, sőt ötletesen játssza a maga részét – a Master of Puppets, a Breadfan és társai alatt egészen emlékeztet nyolcvanas évekbeli önmagára, illetve a Live Shit-en nyújtott teljesítményére, igaz, itt most nincs annyi időhúzó játékosság a bulin, mint akkor.
 

Régi Metallica-fan vagyok, s azon szűk körbe tartozom (még ha ez több százezer embert is jelent), akiket még érdekel a zenekar körüli hercehurca. Nem legyintek, ha valami újjal rukkolnak elő, nem ingatom a fejem, hogy megint bilibe ér a kezük, nem mutogatok ujjal, hogy a dobos hol kenyte már megint el a dolgot, vagy melyik tempónál ütött félre. Hovatovább kedvelem, ha magas minőségű koncertfölvételt láthatok, mint amilyen a Quebec Magnetic is. A Metallica minden egyes koncertje azonos időben futó DVD-film is egyben, hiszen a stadionokban azoknak is látniuk kell Hetfield izzadságcseppjeit, akik hátul állnak. A szinkron szerkesztésben a zenekar tehát professzionális – ahogy egy Metallica-koncert imitálja a DVD-nézést, úgy jelen DVD-kiadvány imitálja a helyszíni jelenlétet. A QM ennek az editálási eljárásnak a lenyomatát adja: sebes vágások, megannyi kamera, s mindennél rövidebb idejű képek. A normál típusú befogadásnál, illetve lejátszásnál gyakorlatilag lekövethetetlen egy-egy szóló, egy-egy riff vagy kiállás, a vágások darabokra szednek mindent, miközben a zene összefogja a szisztémát és megteremti a koncert folytonosságát. Ez a képi szerkesztés, bár nem szokatlan az utóbbi másfél-két évtized klipvilágában, egyedivé teszi az élményt, ítéljük azt meg akár pozitívként, akár negatívként.
 

S mit mondhatunk a dalokról? Jók. Kiválóak. Lemezbemutató ide vagy oda, a Death Magnetic kissé talán fölülreprezentált az anyagon, a bónusszal együtt 26 tétel azonban elég bőséges merítésnek mondható, úgyhogy panaszra nemigen lehet ok. Akkor sem, ha mindez akkor is csupán egy koncert. Akit pedig zavar, hogy a zenekar mindent piacra dob, amit csak mozdul, hát ne nézze meg, nem kötelező. A Metallica ennek ellenére is méltán a világ egyik legnagyobb koncertbandája.
10/9

Setlist:

01. That Was Just Your Life
02. The End Of The Line
03. The Four Horsemen
04. The Shortest Straw
05. One
06. Broken, Beat & Scarred
07. My Apocalypse
08. Sad But True
09. Welcome Home (Sanitarium)
10. The Judas Kiss
11. The Day That Never Comes
12. Master Of Puppets
13. Battery
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
16. Killing Time
17. Whiplash
18. Seek & Destroy

Bónuszdalok:

19. For Whom The Bell Tolls
20. Holier Than Thou
21. Cyanide
22. Turn The Page
23. All Nightmare Long
24. Damage, Inc.
25. Breadfan
26. Phantom Lord


Kulcsszavak: Metallica

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés