2013. 06. 13.
Régi kor árnya (Black Sheep Wall: It Begins Again EP)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Durván egy évvel ezelőtt jelent meg a Black Sheep Wall második albuma, a No Matter Where It Ends, amely a maga nemében hatásosra sikeredett, bár közel sem lett olyan jó, mint anno a debütálásuk. A srácok akkor úgy nyilatkoztak, hamarosan új kislemezzel jelentkeznek, amelyre egészen mostanáig kellett várni. Az It Begins Again hangzásában és hangulatában az előző kiadványt idézi, bár valamivel kísérletezősebb annál.

Az újdonságokra egyébiránt már a dobos Jackson is felhívta figyelmünket a vele készített interjúban, hiszen akkor azt nyilatkozta a készülő, háromszámos anyag kapcsán, hogy "ezekből legalább egy nóta olyan lesz, amilyet még senki sem hallott tőlünk korábban." És ez valóban így is van, hiszen a záró Angelic Exorcism igen meglepő, érdekes, esetenként pedig bosszantó lehet a csapat kedvelői számára: a nyolc és fél perces tétel ugyanis egy szál zongorára íródott. Ez az információ, s persze maga a dal is igen fura, ám többszöri hallgatás után rá lehet érezni a lényegére, s ezáltal megállapítható, hogy hasonló jegyeket hordoz ez a tétel is, mint ami az együttes eddigi szerzeményeit is jellemezte. Kissé tördelt ritmusok, minimalista témák, epikusság, némi emelkedettség, melankólia – csak ezúttal billentyűs hangszerrel prezentálva, ének nélkül.

A tetszetős "ördögűzés" előtt azonban még szerepel két szám, amelyeknek érdekessége, hogy az énekes Trae különös ötlettel állt elő (talán a cím is erre utal): a felvételekre meginvitálták a gárda korábbi vokalistáját, Jeffet, s együtt hörögték-üvöltötték fel a dalszövegeket. A két hang közötti különbségek jót is tettek a nótáknak, mivel így változatosabbakká váltak (a No Matter... esetében tényleg fárasztó volt végig ugyanazt az egytónusú hangszálkínzást hallgatni), azzal együtt, hogy zeneileg nagyjából maradt minden a régiben, talán kicsit most szellősebb, kevésbé folytogató a megszólalás. Az énektémák, a részben kihallható szövegek és az Ancient Fvck írásmódja egyébként némi black metalos hangulatot kölcsönöznek e két számnak. de az is érezhető, hogy emögött sokkal inkább irónia húzódik, mint bármiféle komoly, stílusváltó szándék. Amúgy az Ancient Fvckban fel-felbukkanó sámánisztikus mormogás a hangfüggöny aljában nagyon jó, Jeff már próbálkozott hasonlóval az I am God Songson is.
 

Nem egy világmegváltó korong az (ingyenesen is letölthető) It Begins Again, ennek ellenére, akinek van néhány üres órája, bátran próbálkozhat vele. A zenekar meg igazán összespórolhatna már annyit, hogy átjöjjön Európába koncertezni – biztos nem gondolkodnék rajta, hogy szervezzek-e nekik Magyarországon egy bulit.

www.facebook.com/blacksheepwallband
blacksheepwallband.bandcamp.com

Black Sheep Wall: It Begins Again (Season of Mist, 2013)
 
downer
Kulcsszavak: Black Sheep Wall

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés